VIŠEGRAD - U znak sećanja na ruske dobrovoljce koji su poginuli u toku poslednjeg rata boreći se za Republiku Srpsku i srpski narod, novinar i publicista Ljiljana Bulatović odlučila je da snimi dokumentarni film.

- Od kada sam upoznala Ljudmilu Bogoslovsku, čiji je sin Konstantin poginuo u ratu u Republici Srpskoj, nosila sam se mišlju da snimim dokumentarni film o njoj i njenom sinu jedincu kao simbolu svih dobrovoljaca koji su dali život za odbranu RS - kaže Bulatovićeva.

Nekoliko porodica ruskih dobrovoljaca zajedno sa Ljiljanom Bulatović je 12. aprila, kada se navršilo 20 godina od pogibije ruskih vojnika u selu Zaglavak, obišlo Srpsko vojničko groblje na Megdanu u Višegradu, gde je sahranjeno nekoliko ruskih dobrovoljaca i gde je početkom novembra 2011. godine podignut spomenik svim Rusima koji su se borili i poginuli u Republici Srpskoj.

Po rečima Ljiljane Bulatović, podršku za snimanje filma pružili su Boračka organizacija kao i Društvo srpsko-ruskog prijateljstva, čiji predsednik Savo Cvjetinović takođe učestvuje u

snimanju.

Bulatovićeva ističe da film, koji je u završnoj fazi, još nema ime i da ona očekuje još materijala o događajima iz tog perioda.

- Podršku će nam pružiti i preživeli ruski dobrovoljci koji budu u mogućnosti da pomognu snimanje filma - rekla je Bulatovićeva.

Kako je planirano, film će trajati oko 20 minuta i trebalo bi da bude završen do polovine maja.

- Nadam se da ćemo sve završiti na vreme kako bi u maju film premijerno bio prikazan na festivalu “Zlatni vitez” u Moskvi, međutim još uvek nismo dobili nikakvu finansijsku podršku - objašnjava Bulatovićeva.

Ljudmila, majka Konstantina Bogoslovskog, koji je u rat otišao sa 21 godinu i poginuo, kaže da je izuzetno ponosna na svog sina jedinca, koji je život dao za srpski narod i pravoslavlje.

- Moj sin je odslužio vojsku i jedno vreme radio u službi, a zatim je upoznao jednog kozačkog oficira i saznao da veliki broj kozaka želi da dođe u Bosnu i Hercegovinu da pomogne svojoj srpskoj braći - priča Ljudmila.

STRADALO 49 RUSA LJILJANA Bulatović je film uglavnom snimala na području Višegrada, a korišćeni su i snimci koje su na Zaglavku napravili preživeli ruski dobrovoljci i gde su tom prilikom pronašli nekoliko predmeta koji svedoče o događajima iz 1993. godine. Prema njenim podacima, a koji još nisu potpuni, na ratištu u BiH poginulo je 49 ruskih dobrovoljaca.

Ona ističe da je Konstantin odmah poželeo da se priključi vojsci, ali su ga oni ubeđivali da je još mlad da bi učestvovao u ratu.

- On je rekao: “Ja sam odlučio i doći ću” i ništa ga u tome nije moglo sprečiti. Tako je i bilo - priča Ljudmila i dodaje da se Konstantin sam ranio granatom kada su ga okružile muslimanske snage na ratištu posle 14 dana koje je proveo u borbama u mestu Zaglavak kod Višegrada.

Tada su poginula trojica ruskih dobrovoljaca na Zaglavku i bio je to, prema Ljudmilinim rečima, veliki i jak napad muslimanskih snaga.

- Svake godine dolazim ovde nekad i dva ili tri puta godišnje, jer sad živim u Crnoj gori - kaže Ljudmila.

Dokumentarni film o poginulim ruskim dobrovoljcima snima se u saradnji sa agencijom “Prestiž” iz Kragujevca.