DO devedesetih godina prošlog veka, proizvodnja "tonus" hleba bila je strogo čuvana državna tajna, a pekao se isključivo za pripadnike elitnih jedinica sovjetske armije. Danas, sve predškolske ustanove u Ruskoj Federaciji moraju, bar dva puta sedmično, u jelovnik desetina miliona tamošnjih mališana da uvrste specijalni hleb "tonus", najzdraviji i najhranljiviji hleb na planeti. Ruska država i dalje strogo kontroliše tehnologiju njegove proizvodnja, ali ona za "Bečejsku pekaru" ipak nije tajna.

- Eksluzivni ugovor o pravu da proizvodimo "tonus" sam, u Moskvi, sa akademikom Vladimirom Antonovom, potpisala 2008. godine - objašnjava Vera Šćepanović, jedan od vlasnika te pekare. - To je hleb koji se, ma koliko paradoksalno zvučalo, ne pravi od brašna, već od tek proklijalih zrna pšenice, po tehnologiji vekovima primenjivanoj u ruskim pravoslavnim manastirima i u ruskoj vojsi, a docnije usavršenoj i potvrđenoj od najeminentnijih ruskih naučnika.


POD JEDNIM KROVOM IAKO poseduju dve velike pekare i fabriku za preradu začina, Šćepanovići su, i dalje, skromna i tradicionalna srpska porodica iz Crne Gore koja, zajedno, živi u ni po čemu raskošnoj porodičnoj kući u Vrbasu.
- Ima nas devetoro i svi smo pod jednim krovom - veli, s ponosom, Vera Šćepanović.
- Dragan, Veljko, Dušan i ja smo, istina, u prizemlju, a Mirko i Dragana sa kćerima Teodorom, Sofijom i Milenom na spratu, ali nam je kuhinja zajednička. Svi, osim dece, naravno, radimo u "Trivit peku".

U fazi svežeg klijanja, nastavlja sagovornica "Novosti", koja je, svojevremeno, zbog porodičnog biznisa napustila profesiju lekara, u zrnu pšenice su prirodno idealno izbalansirani gotovo svi za ljudski organizam neophodni i lako usvojivi minerali i vitamini.

- Sve druge vrste hleba se prave za dva sata, a "tonus" dva dana, ali je zato u njemu sadržaj hranljivih materija čak 20 puta veći. Pšenica se najpre ručno pere, a potom, u čistoj vodi, ostavlja između 15 i 20 sati, da bi počela da klija. Tada je u njoj sadržaj hranljivih materija čak 20 puta veći nego u integralnom obliku ili bilo kojoj vrsti brašna - kaže Vera.

U pekari u Bečeju može, inače, da se vidi i snimi sve, izuzev mašine u kojoj se melje tek proklijala pšenica. Ona je, praktično, ključna tačka celog lanca proizvodnje, ali ni ona ne izgleda "svemirski". Naprotiv. I uopšte, kompletna oprema koja se u Bečeju koristi je, naoko, sasvim obična.

- Suština je u izuzetnom bogatstvu smese od koje se "tonus" peče i u kojoj, naravno, nema ni aditiva, niti bilo čega veštačkog - kaže Šćepanovićeva. - Zbog velike hranljivosti čoveku dnevno treba mnogo manje ovog hleba, nego bilo kog drugog. Vrhunski ruski naučnici su pouzdano utvrdili da on, zbog specifičnog sastava, iz organizma izbacuje i kancerogene materije.

U bečejskoj pekari i pekari u Vrbasu, koja je, takođe, vlasništvo porodice Šćepanović, oko 200 radnika dnevno peče i distribuira oko 40.000 vekni hleba. Od toga, oko 5.000 su vekne "tonusa", teške inače 300 grama. On se danas nalazi na rafovima velikih lanaca poput "Univereksporta", "Merkatora" i "Deleza" i svuda se, podvlači s ponosom Vera Šćepanović, ubraja u top-proizvode i traži se sve više.

Uz pomenute pekare, ona i njen suprug Dragan su vlasnici i fabrike za preradu začina BAG iz Bačkog Gradišta, sa oko 120 zaposlenih. U okviru te fabrike je i 620 hektara plodne zemlje na kojoj, pored povrća, proizvode i pšenicu od koje peku "tonus".

- To je takođe izuzetno važno - kaže Dragan Šćepanović. - Na taj način strogo kontrolišemo upotrebu svih vrsta hemijskih sredstava i obezbeđujemo da naša pšenica, a time i hleb budu maksimalno zdravi i prirodni.

NISU BAHATI KAPITALISTI

PEKARU u Vrbasu Šćepanovići su kupili sa dugovima dobavljačima i državi od 300.000, a onu u Bečeju od čak milion evra. U prvoj, radnici nisu bili primili četiri, a u drugoj čak 16 plata.

- Sve dugove smo vratili, sve plate izmirili i naši radnici danas redovno primaju pristojne plate - kaže Dragan Šćepanović. - Nije bilo ni masovnijih prinudnih otpuštanja, oslonili smo se na prirodan odliv ljudi, mada, naravno, znamo da bi drastičnijim smanjenjem broja zaposlenih osetno povećali profit.