VINOGRADARI su u utorak - na Dan zaljubljenih, rekli bi modernisti, proslavili Svetog Trifuna. Zaljubljeni su, sa druge strane - na dan zaštitnika vionogradara, pomislili bi tradicionalisti - proslavili Svetog Valentina.

Apsurdno ili ne, tek, dok se spore oko toga čiji praznik ima prvenstvo, i jednima i drugima nije bilo hladno. Prve je zagrejalo vino, a druge ljubav.

Širom Srbije vinogradari su orezivali čokote i svom zaštitniku upućivali molitve.

U aleksandrovačkom kraju više od 3.000 hektara vinogorja je pod debelim snegom, ali vinogradari nisu gubili nadu da će napuniti i burad i čaše kada za to dođe vreme. Sve molitve upućene su Svetom Trifunu da rod ne podbaci.

U selu Donje Zleginje Župski vitezovi vina orezali su prve čokote. Kolačar Kosta Botunjac, koji na porodičnom imanju proizvodi vrhunski “botunjac” - crveno vino, sačuvao je staru požutelu karticu, koju je deda Dragomir još 1942. godine poslao iz nemačkog zarobljeništva. Sve sa “uputstvom” kako da njegovi potomci proizvode piće za bogove. Od tog recepta oni nikako ne odstupaju.

- To je naša tajna i danas - poručuje župski vitez reda “Dorotej” Kosta Botunjac.

Ni vinogradare u smederevskom kraju i smetovi od metar nisu omeli da dođe u svoj vinograd.

ZABRANJENA LJUBAV SVETI Valentin je i danas zabranjen u Iranu, Severnoj Koreji i pojedinim afričkim državama. U Uzbekistanu je takođe na snazi “zabrana”. I Iran i Saudijska Arabija su na crnu listu stavili Dan zaljubljenih. Teheran je saopštio da će oni koji budu ignorisali zabranu biti kažnjeni, a u Saudijskoj Arabiji nema poklona prigodnih za ovaj dan. Proslavu Dana zaljubljenih zabranile su i vlasti u ruskom gradu Belgorodu.
- Društvo mora da bude svesno posledica ovakvih proslava. Mogli smo da uvedemo i Dan votke, pa i to da slavimo - rekao je portparol kancelarije guvernera u Belgorodu, gde je stupila na snagu zabrana proslave ovog praznika.

- Na Trifundan odem u vinograd, zasečem čokote, zalijem vinom i orežem - rekao nam je Dragan Đorđević iz Vodnja. - Od najrodnijeg čokota odrežem prut loze, kojim kitimo ikone svetaca. I tako tri decenije. Vinograd sam nasledio od dede i oca.

Legenda kaže da Sveti Trifun dođe 14. februra, pobode žišku i tada počinje topljenje snega.

- Ipak, plaši me ovaj mraz - sumnjičavo vrti glavom ovaj vinogradar, ali ne odustaje od zaveta predaka. - Vranac će sav da ode, a i smederevka će dobrim delom da strada.

Ovde su se vinogradari održali sedamnaest vekova - od kada je Marko Aurelije naredio zasađivanje vinograda u smederevskom Podunavlju. Nije bilo kuće bez vinograda i podruma, pričaju vinogradari. Kažu, bilo je sramota i greh da nemaš čašu vina da naliješ gostu. Sada je ostalo svega šest vinskih podruma, a smederevka postala izgubljen brend.

- Sa nekadašnjih 2.200 ostali smo na 800 hektara. Bojim se da će popis na kraju godine dati podatak da nemamo više od 500 hektara - rekao je Jovica Vujović iz Fonda za razvoj poljoprivrede. - Najžalosnije je što je grad, po kome je ime dobila autohtona sorta smederevka, izgubio primat.

I vinogradari u Prokuplju, Jagodini, na Fruškoj gori praznik su dočekali uz laku zebnju.

Temperature vazduha su, naime, kako upozoravaju stručnjaci, padale i ispod

- 22 stepena, a na tako niske vrednosti reaguju čak i otpornije, vinske sorte loze.

- Još je rano za veće procene - rekao je Milan Šijački, vinogradar i vinar iz Banoštora na Fruškoj gori. - Vreme, istina, nije bilo povoljno i štete bi moglo da bude, ali sada su u prednosti oni vinogradari koji nisu žurili sa orezivanjem.

Zaljubljeni nisu imali previše briga. Hladno vreme nije baš bilo najpogodnije za darovanje cveća, pa ni za duge poljupce. Tradicionalno takmičenje za najduži poljubac na mostu zaljubljenih u Vrnjačkoj Banji otkazano je, ali na onim kraćim se ipak nije štedelo - da li zbog Svetog Valentina, koji preti da sa liste praznika istisne 8. mart, ili zbog ljubavi, svejedno.

A prazniku izgleda, čak više i od žena, najviše se raduju - trgovci. Prodavci parfema, bombonjera i čokolada trljaju ruke, karte za koncerte, koji su održani u Beogradu, odavno se rasprodate.

- Nisam mogao da poručim koliko se prodavalo - kaže cvećar Jovica Kostić. - Karanfili i ruže idu kao alva. Sve se nešto mislim da bi mi najpametnije bilo da se cvećem bavim samo na ovaj dan i za Novu godinu.

U duhu podeljenosti, naravno, ima i muškaraca kojima ovaj praznik nikako ne prija. Ne toliko za dušu, koliko za džep.

JAGODINSKA VINARIJA

VraĆanje jagodinskog vinogorja na vinsku mapu Srbije i ponovna proizvodnja “jagodinske ružice”, koja bi se pravila od najkvalitetnijih sorti grožđa, biće među prioritetima “Jagodinske vinarije 1892”, izjavila je direktorka firme Andrea Milosavljević, na obeležavanju vinogradarske slave.

Ta vinarija u proteklih godinu dana uložila je milion evra u nove zasade i novu tehnologiju prerade grožđa, dok su sudovi i oprema dopremljeni iz Francuske. U martu će biti otočeno 250.000 litara najboljeg vina iz jagodinskog vinogorja, koje će odležati u novim hrastovim buradima. Za ovu godinu u planu je izgradnja hotela sa dvadesetak soba, a za narednu ergela konja sa spa-centrom. Celokupna investicija na 80 hektara vredna je nekoliko miliona evra. (G. J.)