VUNDERKIND iz Vape. Tako zovu desetogodišnjeg Miloša Majstorovića od letos, kada je jedne večeri, na zaprepašćenje svojih roditelja, majke Lele (42) i oca Đorđa (46), naprasno počeo da govori - nemački. Prvi razgovor na ovom jeziku, koji nikada nije učio, vodio je sa Nemcem, Štefanom, prijateljem njegovih roditelja, koji ne zna ni reč srpskog.
- Štefan je došao sa prevodiocem koji je morao na kratko da ode. Miloš je ostao sa njim u kući, dok smo mi bili zauzeti - ispričao nam je Đorđe. - Kada smo se vratili, zatekli smo ga kako razgovara sa Štefanom na čistom nemačkom jeziku. Supruga i ja nismo mogli da dođemo sebi od čuda. Nikada nije pohađao nastavu iz tog jezika, a i niko od nas ne zna ni da bekne na nemačkom. Njihov razgovor se odužio, pričali su o svemu i svačemu. O sadašnjim piratima, o borbi Nemačke protiv njih... Nemac iz okoline Dortmunda bio je fasciniran njegovim izgovorom, bogatstvom rečnika.
Međutim, Miloš ima objašnjenje kako je naučio nemački. Veli nam da je često sam u kući, da su mu roditelji i stariji brat Aco (21) i sestra Ana (24) često u poslu, pa zanimaciju pronalazi u televiziji, i to, pre svega, u crtaćima, ali na inostarnim kanalima. Omiljen mu je, kaže nam, nemački RTL, gde prati sve serije, animirane filmove, ali i vesti.
- Ni sam nisam znao da umem da pričam, dok Štefan nije došao kod nas - rekao nam je Miloš, učenik osnovne škole u Zablaću. - U početku, kada sam gledao RTL, ništa nisam razumeo, samo sam pratio šta se nakon izgovorenih reči dešava. Tako sam brzo sve naučio.
Desetogodišnji dečak iz sela kraj Čačka ima bogat fond reči nemačkog, slaže vremena a ono što je interesantno je da čak zna i da čita i prevodi tekstove sa nemačkog. To je uvideo tek kada su ga roditelji nedavno odveli kod profesorke nemačkog jezika Branke Basarić, koja mu je pripremila testove, kako bi proverila njegovo znanje.
- Njih dvoje su pričali dugo. Ona je bila impresionirana njegovim znanjem, a bila je iznenađena kada je počeo i da čita složenice na nemačkom i da ih prevodi - kazali su nam Miloševi roditelji. - Miloš uči engleski od svoje četvrte godine, a i pored toga nemački mu ide bolje. Planiramo da uradi dodatne testove, a onda da ga upišemo na odgovarajući kurs nemačkog, koji će mu pomoći da dalje napreduje.
Miloš nam veli da voli nemački jezik, a posebno Nemačku, iako tamo nikada nije bio. Planira da poseti ovu zemlju naredne godine, i da se, kaže, sit ispriča sa svojim prijateljem Štefanom.

TESTOVI NA GETE INSTITUTU
ZA svoj uzrast Miloš jako dobro govori i razume jezik - rekla nam je profesorka Branka Basarić. - Deca koja na ovaj način, preko televizije, nauče jezik, usvajaju celine koje čuju kao fraze i pamte ih kao takve. Tek kasnije shvate i šta one znače.
Ona dodaje da bi trebalo da dečak iskoristi svoj talenat i da nastavi dalje usavršavanje jezika, jer bi u suprotnom, verovatno, zaboravio ono što zna. Objasnila nam je da je Miloš uradio testove sa Gete instituta i na lestvici od A1 do C1, njegovo znanje nemačkog je na nivou B1, B2.