TRI doma Milića od Mačve (1934-2000), kuća u zvezdarskoj šumi, „Čardak ni na nebu ni na zemlji“ na Zlatiboru i „Radovan kula“ u mačvanskom selu Belotići, devet godina posle slikareve smrti nagriza zub vremena. O tim kućama brine pet žena: supruga Danka i četiri ćerke - Odeta, Teodora, Simonida i Jelena. Složne, a same ih čuvaju onako kako ih je Milić ostavio.
Ideje da se „ožive“ ova folklorna zdanja, nad kojima se još nadvija senka umetnika u crnom plaštu sa crnom beretkom, za sada su samo lepe želje porodice i Milićevih prijatelja.
Legat
- POSTOJALA je dobra volja gradskih vlasti. Nekoliko puta smo, čak, razgovarali o tome, ali u ovakvoj ekonomskoj situaciji teško da će se neko odlučiti za bilo kakava ulaganja - kaže Milićeva najmlađa ćerka Jelena Stanković. - Razmišljamo, naprosto, da zdanje na Zvezdari same preuredimo, da ne bude samo spomen-kuća, već mali centar otvoren i za druge kulturne sadržaje. Nadamo se da ćemo imati podršku grada.
Još sedamdesetih godina Milić je Beogradu poklonio zbirku od 64 slike. Do danas legat nije zaživeo, a dela čuva porodica.
- Ugovor je sklopljen, dok je još tata bio živ. Nije želeo da njegova dela čame u nekom magacinu. Tražio je da se obezbedi prostor gde bi legat bio izložen. Dogovoreno je da slike budu kod porodice dok se ne steknu uslovi da se predstave publici. Sticajem raznih okolnosti, to se nije dogodilo...
Javnost je uverena da Milićeva imovina propada zbog nerešenih imovinskih odnosa u krugu porodice. Milić se tri puta ženio i ima četiri ćerke.
Jelena, međutim, te tvrdnje demantuje:
- Nismo rasle zajedno, ali smo u korektnim odnosima i družimo se. Ostavinska rasprava je završena bez ikakvih trzavica. Sudija je rekao da se retko događa da se pet naslednika tako brzo složi oko kompletnog nasledstva. O onome što nam je tata ostavio, brinemo najbolje što možemo. Nijednu važnu odluku ne donosimo, a da se prethodno ne dogovorimo.
Porodica
Jelena je, ipak, uverena da će urušena kuća na Zlatiboru, uz pomoć čelnika opštine Čajetina, uskoro biti preuređena u galeriju. I od Milana Stamatovića, predsednika opštine Čajetina, stižu obećanja da će sačuvati Milićev „Čardak“, na koji su Zlatiborci ponosni.
- Porodica je ponudila opštini da otkupi kuću - kaže Stamatović. - Opštinsko veće je to odmah prihvatilo i angažovali smo veštake, koji će utvrditi u kakvom je stanju građevina, da bismo u dogovoru sa vlasnicima odredili cenu. Pokušaćemo da sve vratimo u prvobitno stanje, a kuća će biti u sklopu našeg Kulturnog centra. Želimo i da porodica bude zadovoljna dogovorom.
Stamatović ističe da je dodatni podstrek da se zaštiti Milićeva kuća od propadanja, ne samo umetnička vrednost dela, već i njegov veliki patriotizam:
- Za nas je to još jedan motiv. Želimo da pored kuće od Milićeve porodice otkupimo i deo nameštaja i predmeta koji su pripadali slikaru. Porodica je već ponudila da deo zaostavštine pokloni. Otkupićemo i jedan deo slika za stalnu postavku, kako bi ovaj čardak postao svojevrsna oaza umetnosti.
Ukoliko se obećanja čelnika opštine Čajetina ostvare, pored galerije u Kruševcu, dobili bismo još jedno mesto sećanja na ovog posebnog umetnika i vizionara.

NASLEDNICE
PORED tri neobične građevine, koje je sagradio Milić od Mačve i mnogobrojnih umetničkih dela, o njegovom velikom talentu svedoče i četiri ćerke, koje su svaka na svoj način nastavile porodičnu umetničku tradiciju. Najstarija Odeta bavi se umetničkom fotografijom, Teodora je glumica, Simonida multimedijalni umetnik, a Jelena je završila kameru na Fakultetu dramskih umetnosti.

POKLON
MILIĆ od Mačve je još za života poklonio 16 slika za studeničku trpezariju. Međutim, pre nekoliko godina, ta dela su sklonjena, a porodica nije saznala zašto je to urađeno.
- Ne znam da li su one vraćene u trpezariju - kaže Jelena Stanković. - Svrha poklona je bila da te slike budu izložene, a ne da se skrivaju od publike. Ako nekome ne treba poklon, može da ga vrati.