KO sme taj može, ko ne zna za strah ide napred.
Pod ovim geslom, koje je prati od osnivanja, Specijalna antiteroristička jedinica (SAJ) MUP Srbije u subotu je u svojoj bazi u Batajnici svečano proslavila jubilej: 30 godina postojanja.
Svečanosti, koja je započela pokaznim vežbama, kroz koje su pripadnici najbolje specijalne jedinice Srbije pokazali svoje znanje, umeće i osposobljenost, prisustvovali su najviši funkcioneri države, predstavnici ambasada, brojni kulturni i javni radnici.
"SAJOVCI" su, najpre, prikazali kako se oslobađa zgrada i taoci u njoj, koju su zauzeli teroristi. Vežba, koja do sada nije viđena na ovim prostorima, oduzimala je dah. Uz pomoć helikopterske jedinice i borbenih vozila srpski specijalci, iz vazduha i sa zemlje, spuštajući su uz pomoć užeta niz objekat, za kratko vreme obavili su zadatak.
Specijalci su, zatim, demonstrirali poslušnost pasa, koliko oni mogu da im pomognu u hapšenju terorista. Usledila je, potom, vežba snajperske grupe koja je pokazala svoju ubojitost u borbenom pucanju. Na kraju, najmlađi pripadnici SAJ, na visokoj građevini, pokazali su svoju veštinu u penjanju.
BROJNI predstavnici specijalnih jedinica balkanskih zemalja, koji su već nekoliko dana gosti na seminaru koji je organizovao SAJ, nisu krili svoju oduševljenost, a pomalo i zavist, obučenošću "sajovaca". Zainteresovani su mogli da pogledaju i izložbu naoružanja koje koristi srpska jedinica.
Povodom jubileja, podeljena su i priznanja. Plakete SAJ dobili su predsednik Srbije Boris Tadić, predsednik Skupštine Srbije Slavica Đukić-Dejanović, premijer Mirko Cvetković, ministar policije Ivica Dačić, bivši ministar policije Dragan Jočić, ministar odbrane Dragan Šutanovac, načelnik Generalštaba Vojske Srbije Zdravko Ponoš, direktor policije Milorad Veljović, direktor BIA Saša Vukadinović, kao i nekadašnji komandanti jedinice.
- DOŠLO je vreme za stvaranje moderne države. Pred Srbijom je borba za razvoj privrede, očuvanja integriteta i suvereniteta zemlje i poboljšanja standarda građana - rekao je premijer Cvetković, čestitajući specijalcima jubilej. - Vlada će zbog potencijalne bezbednosne pretnje nastaviti da ulaže u razvoj policije, a posebno antiterorističke jedinice. SAJ će imati posebnu ulogu u borbi protiv svih vidova kriminala i korupcije, što je jedan od najvažnijih zadataka vlade.
Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić rekao je da je SAJ jedna od najstarijih jedinica ovakve vrste u Evropi i da proslava 30 godina postojanja pokazuje kontinuitet Srbije u borbi protiv terorizma.
- NEMA jake Srbije bez jake vojske i policije, a toga nema bez poverenja građana u ove institucije - rekao je Dačić. - Pozivam građane da veruju u njih, a Specijalnoj antiterorističkoj jedinici želim da nema mnogo posla u budućnosti.
Komandant SAJ Spasoje Vulević istakao je da je od osnivanja do danas kroz Jedinicu prošlo oko 600 pripadnika koji su radom i obučenošću pisali njenu istoriju.
- SUOČENI sa pretnjama koju predstavljaju kriminal i terorizam, ojačani godinama koje smo proveli zajedno i stečenim iskustvom, bićemo i dalje pouzdani čuvari bezbednosti Republike Srbije i njenih građana - poručio je na kraju komandant SAJ.

DALI ŽIVOT ZA OTADŽBINU
POČETAK SAJ vezuje se za 18. decembar 1978. godine, kada je formirana Jedinica milicije za specijalna dejstva Republičkog sekretarijata unutrašnjih poslova Srbije. Jedinica je menjala nazive, ali je uvek imala vrhunski obučene pripadnike. Samo tokom bombardovanja naše zemlje 1999. godine poginulo je 17 pripadnika SAJ. Na početku svečanosti minutom ćutanja odata je počast svim poginulim pripadnicima Jedinice.

I KUSTURICA MEĐU GOSTIMA
SVEČANOSTI u bazi SAJ, pored vrha MUP, prisustvovali su premijer Mirko Cvetković, predsednik Skupštine Slavica Đukić- -Dejanović, ministar odbrane Dragan Šutanovac, načelnik Generalštaba Zdravko Ponoš, prestolonaslednik Aleksandar Karađorđević, čuveni režiser Emir Kusturica, proslavljeni košarkaš Saša Danilović, predstavnik američke FBI akademije,predstavnici NATO i druge javne ličnosti.