JEDAN od najpoznatijih belega Sremskih Karlovaca, čuvena česma "Četiri lava", posle skoro 208 godina, najzad će dobiti novo ruho. Radovi na njenoj obnovi uveliko traju.
Vest je, nema sumnje, obradovala Karlovčane i mnogobrojne turiste, ali pre svega one koji su u ovoj varošici rođeni, a sada su po "belom svetu." Biznismen iz Čikaga, rođeni Karlovčanin, prof. dr Miodrag Radulovački, je i najzaslužniji za njenu obnovu: videvši da joj je odora u ritama, da se o njoj Karlovčani slabo staraju jer nemaju novca, odlučio je da u njenu rekonstrukciju uloži oko 35.000 evra.
I, obnova je krenula. Da bi se zaštitili od pogleda, ali i od sunca, majstori su prostor oko česme ovih dana ogradili, a onda su prionuli na posao. Ovoga puta cilj je jasan: tako obnovljena, česma bi morala da traje više decenija.
A, u prohujalom vremenu, ona je bila ne samo simbol Karlovaca, već je prošla i kroz razne faze opstanka. Sagrađena 1799. godine, u znak završetka karlovačkog vodovoda, imala je prirodan izvor čijom vodom su se, između ostalih, okrepljivali i Vuk Karadžić, Branko Radičević, Dositej Obradović, Simo Matavulj...
- U davno požutelim dokumentima zapisano je da je česmu projektovao čuveni italijanski arhitekta Đuzepe Aprili. Za njenu gradnju korišćen je crveni mermer iz jednog mađarskog kamenoloma - objašnjava karlovački hroničar i istoričar Žarko Dimić, direktor Arhiva SANU u ovoj varoši.
Česma je prepoznatljiva po četiri lavlje glave iz čijih čeljusti, kroz metalne lule, teče voda.
- Jedno vreme su lule bile suve jer je izvor za česmu presušio - priseća se Dimić. - Onda je, u okviru obnove Karlovaca, odlučeno da se česma pripoji gradskom vodovodu. Vreme ju je, ipak, nagrizlo: mermer je ispucao, a mnogi delovi lagano propadaju... I ja sam se, kao i mnogi Karlovčani, zdušno zalagao da se česma obnovi. Bilo je čak ideja da se preseli u dvorište muzeja i da tu ostane kao muzejski eksponat, a da se na njenom mestu sagradi nova. Prevagnulo je da se obnovi...
Decenijama dragulj Karlovaca, stecište pesnika, boema, vinara i vinogradara, đaka karlovačke gimnazije, česma se pamti i po tome što su kraj nje rođene mnoge ljubavi, što su tu zastajale svadbene povorke da bi se, fotografijom, ovekovečile baš kraj česme.
- Uporedo sa česmom, obnavlja se i zdanje u kome će od jeseni biti arhiv SANU i arhiv SPC - napominje Dimić. - I to je značajan potez u obnovi Karlovaca.
A što se česme tiče, ništa lepše od vesti da je počela njena obnova. I da će već s jeseni iz mermernih lavljih čeljusti opet poteći hladna i pitka voda. Kao u negdašnja, prelepa vremena.

TRADICIJA

NA obnovi česme "Četiri lava" rade Pokrajinski zavod za zaštitu spomenika kulture i karlovačka opština. U Pokrajinskom zavodu napravljen je projekat rekonstrukcije. Inače, Karlovci su pre Drugog svetskog rata imali 42 česme od kojih su mnoge dospele u stihove o ovom mestu.