BEOGRAD - Prestonica je konačno dobila hotel dostojan gostiju prefinjenog ukusa. U Beogradu je otvoren hotel **Aleksandar Palas** u strogom centru, na uglu ulica cara Lazara i kralja Petra.
Hotel je rađen oko godinu dana, kako kaže jedan od vlasnika Radosav Komadinić, a korišćeni su isključivo najbolji materijali. Gosti hotela spavaju u mirnoj ulici, udaljenoj 20 metara od Knez Mihajlove i isto toliko od Saborne crkve.
- Hotel je dobio ime po srpskom knjazu Aleksandru Obrenoviću, jer je sam položaj hotela između dve ulice Kralja Petra - dinastije Karađorđevića i cara Lazara - dinastije Nemanjića nametnula se ideja da i treća dinastija Obrenovići dobiju mesto u nazivu hotela - kaže Komadinić.
Zgrada u kojoj je smešten hotel izgrađena je u 19. veku - 1887. godine, kao i ceo potez zgrada u neposrednoj blizini koji čini izuzetno lepu arhitektonsku celinu. Ova centralna zona prestonice prema urbanističkom planu proglašena je pešačkom zonom tako da će u skorijoj budućnosti odatle biti proterani automobili.
Zgrada je do detalja renovirana.Za svaki od devet eksluzivnih apartmana korišćeni su najbolji materijali. Svaki ima dnevni boravak, spavaću sobu i kupatilo, a jedan je dupleks koji ima i radnu sobu. Sobe su opremljene klima uređajima, ventilacijom, telefonom, direktnim priključkom za internet, TV sa satelitskim i domaćim programom, mini bar, fen, sef i ostale pogodnosti. U spavaćim sobama su udobni francuski ležajevi (dugački 210 i široki 170 santimetara), TV kućni bioskop sa DVD aparatima i šest zvučnika.
Sobe su opremljene sa izuzetnim ukusom, garniture za sedenje su od kože, tepisi od čiste vune, a ormani od mahagonija. Gosti u sobu mogu da uđu bez češlja, četkice i paste za zube, turpije za nokte, šampona i sapuna. U kupatila je ugrađen sitni mozaik, opremljena su najmodernijim tuš kabinama sa audio signalom, a pružaju mogućnost korišćenja turskog kupatila, masaže leđa i finske saune.
- Sigurni smo da je izolacija u sobama savršena, jer smo proveravali da li će se u sobi čuti ako se u susednoj buši sa električnom bušilicom - objašnjava Jasmina Radivojević, sekretar vlasnika hotela.- Gosti će u hotelu boraviti na bazi noćenja sa doručkom, ali imaju direktan prolaz prema restoranu **Kraljevina** u kojem se na tradicionalan način spremaju srpski specijaliteti. Na prvom spratu se nalazi bar-klub **Ke pasa**, a u potkrovlju su kafe i vidikovac.
Gosti će pored teretane u hotelu moći da besplatno koriste sve usluge Sportskog centra **Tašmajdan**. Gosti koji dođu automobilom moći će da ih parkiraju besplatno u garaži na Obilićevom vencu, a svima će na raspolaganju biti hotelski automobil sa ili bez ličnog vozača i hostesom za prevođenje.
Hotel će biti još nekoliko dana bez gostiju dok se ne završe neke finese, a verovatno 1. aprila stižu prvi ljudi koji će spavati u ovim luksuznim aparmanima.

ČUDO TEHNIKE
KADA pada kiša prozori se u sobama sami zatvaraju. Kada pada sneg, pahuljice se odmah tope, jer su oko hotela ugrađeni grejači. Kada počnu velike vrućine u svim delovima hotela biće ista temperatura, jer su ugrađeni savršeni rashladni uređaji.

GOSTI
OD početka svi su očekivali da će gosti hotela biti stranci, pa se tako insistiralo da menadžerke hotela i devojke na recepciji govore engleski, italijanski, francuski i španski jezik. U međuvremenu se, međutim, za prestoj u hotelu zanimao veliki broj ličnosti iz našeg džet-seta.

RECEPCIJA
OPREMLJENA najsavremenijim uređajima za komunikaciju recepcija radi non-stop, kao i rum servis koji, između ostalog, podrazumeva hemijsko čišćenje i pranje veša.
Pored recepcije je mala prodavnica satova i nakita, menjačnica, info centar, a zaposleni su obavezni da gostima nabavljaju avionske karte, organizuju boravak i odgovore na sve njihove potrebe.