FRANCUSKA, jedna od vodećih privreda u svetu i zemlja koja uživa znatan ugled u ključnim privrednim sektorima i sama predstavlja visokosofisticirano, potpuno otvoreno, ali istovremeno i zahtevno tržište. Zbog najšire moguće ponude i visoke konkurencije, ulaz na ovo tržište, trajno prisustvo i razvoj na njemu, uslovljeni su ne samo kvalitetom proizvoda ili usluge, već i dobrim poznavanjem privrednog ambijenta i poslovne kulture.

Srbija uveliko sarađuje sa ovom zemljom, ali prostora za dalji rast svakako ima. Veoma veliku ulogu u unapređenju privredne saradnje Srbije i Francuske imaju nedavno potpisana 22 sporazuma, prilikom posete francuskog predsednika našoj zemlji.

Francuska je u Evropskoj uniji vodeći proizvođač poljoprivrednih proizvoda, dok je u celom svetu na drugoj poziciji, odmah iza Sjedinjenih Američkih Država. U vrhu je i kada je reč o auto-industriji, energetici, dok je u biotehnologijama treća u Evropi, posle Velike Britanije i Nemačke. Ne treba zanemariti ni IT sektor, kreativne industrije, poput visoke mode, muzike i filma, kao ni bankarstvo i osiguranje, turizam i saobraćaj.

- Sa najmanje 85 miliona stranih turista godišnje, Francuska je najposećenija zemlja na svetu i treća po veličini u svetu po prihodima od turizma - ističe Jelena Jovanović, direktorka Sektora za međunarodne ekonomske odnose Privredne komore Srbije.

PROČITAJTE JOŠ - Razmena Francuske sa Srbijom stiže milijardu evra

Ona navodi da je u periodu od 2010. do 2018. godine u Srbiju ušlo 1,5 milijardi evra iz Francuske, i ona se našla na petom mestu među zemljama sa najvećim neto ulaganjima nerezidenata u Srbiju.

Jelena Jovanović

- Dominantan oblik privredne saradnje Srbije i Francuske je robna razmena - ukazuje Jelena Jovanović. - Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, ukupna robna razmena Srbije i Francuske u prvih pet meseci 2019. godine iznosila je 498,9 miliona evra, što je za 14 odsto više u odnosu na posmatrani period 2018. godine. Ukupan izvoz u robi za posmatrani period 2019. godine iznosio je 194,2 miliona evra, a uvezeno je robe u vrednosti od 304,7 miliona evra. Pokrivenost uvoza izvozom iznosi 64 odsto.

KORIDORI I METRO FRANCUSKE firme su zainteresovane za saradnju i investiranje u oblastima energetike (za projekte izgradnje mini- hidrocentrala, kao i za investiranje u solarne elektrane i druge obnovljive izvore energije, na primer iz biomase), poljoprivrede, saobraćaja, naročito po modelu javno-privatnih partnerstava i koncesija, zaštite životne sredine, informaciono-komunikacionih tehnologija. Poseban interes pokazuju za učešće u projektima putnih i železničkih Koridora 10 i 11, kao i za izgradnju metroa u Beogradu.

U 2018. godini robna razmena je iznosila 1,1 milijardi evra, što je za sedam odsto više u odnosu na 2017. godinu.

- Kada se uzme u obzir sve ovo navedeno, naš cilj je dalje unapređenje ukupne ekonomske saradnje Srbije sa Francuskom, kao i promocija naše privrede i njenih potencijala na tržištu Francuske - ukazuje direktorka Sektora za međunarodne ekonomske odnose Privredne komore Srbije. - PKS aktivno radi na promociji privrednih potencijala Srbije i poboljšanju imidža Srbije. Kroz organizovanje poslovnih susreta srpskih i francuskih kompanija, nastupa na sajmovima i specijalizovanim izložbama. Privredna komora Srbije ima dobru saradnju sa Privrednom komorom Pariza, federacijom poslodavaca MEDEF, kao i sa Francusko-srpskom privrednom komorom u Beogradu. U poslednje tri godine PKS je uspešno organizovao nekoliko konferencija u cilju približavanja tržišta Srbije francuskim kompanijama, uspostavljanja bliže saradnje između privrednika dveju zemalja, ali i privlačenja francuskih investicija u Srbiju.

Francuska je zahtevno tržište sa skoro 67 miliona stanovnika, čija teritorija obuhvata petinu površine Evrope. Takođe, ona je za srpske privrednike i svojevrstan prozor i iskorak u zemlje Severne Afrike, bivše francuske kolonije, zemlje Magreba (Alžir, Tunis, Maroko), koje su i dalje jezikom, blizinom i trgovačkim vezama tradicionalno okrenute ka francuskom tržištu.

Prilikom nedavne posete francuskog predsednika Emanuela Makrona Srbiji, potpisana su 22 sporazuma iz oblasti ekonomije, vojne industrije, obrazovanja i kulture. Takođe, na konferenciji za novinare predsednika Srbije Aleksandra Vučića i Emanuela Makrona razmenjeno je pet dokumenata. Reč je o Izjavi o namerama o realizaciji projekta izgradnje beogradskog metroa, Ugovoru o otkupu toplotne energije između "Beočista energija" i Beogradske elektrane i Ugovoru sa kompanijom MBDA o isporuci raketa "mistral". Razmenjeni su i Sporazum o kinematografskoj koprodukciji i Sporazum između Vlade Srbije i Vlade Francuske o statusu Francuske škole u Beogradu.

Između ostalih, potpisani su i Sporazum o saradnji između kompanije Schneider Electric i Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta u Beogradu, kao i Sporazum o saradnji kompanije Schneider Electric i Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu. Dve delegacije su potpisale i Pismo o namerama između francuske i srpske carine, Tehnički sporazum Ministarstva odbrane za ugovor sa MBDA.

Potpisani su i Protokol o namerama između Akua Energy SAS, IEL OIE Balkan Renewable Energy i Pokrajinskog sekretarijata za energetiku, građevinarstvo i saobraćaj AP Vojvodina u prisustvu Basiadi Wind za razvoj vetroparka u Srbiji, Protokol o namerama između Proparco i Akua Energy SAS za finansiranje projekta vetroparka Basiadi i Protokol o namerama za razvoj projekata dubinske geotermike u Srbiji.

- Nesumnjivo je da će ovi potpisani sporazumi doprineti boljoj privrednoj saradnji dveju zemalja u navedenim oblastima, a što će rezultirati većim francuskim investicijama u Srbiju, kao i ukupnoj robnoj razmeni do kraja 2019. godine - zaključuje Jelena Jovanović, direktorka Sektora za međunarodne ekonomske odnose PKS.

PROČITAJTE JOŠ - "Tesla" u rukama Francuza

SRPSKE MALINE, KUPINE I VIŠNjE

SRBIJA je najveći izvoznik prerađenih malina, kupina i višanja u Francusku. Vodeća roba su maline, sa 13,4 odsto izvoza.

- Srbija nastoji da podigne kapacitete za preradu voća, povrća i mesa, za šta postoji interes i francuskih investitora, a sve u cilju povećanja proizvodnje finalnih proizvoda i ulaska naših proizvođača u mrežu međunarodnih trgovinskih lanaca i dobavljačke lance velikih svetskih kompanija - ističe Jelena Jovanović. - Takođe, na francuskom tržištu smo prisutni sa izvozom pneumatika, proizvoda drvne industrije, od nameštaja od punog drveta do ekoloških kuća od drveta, delova za automobile... To su, uz poljoprivredno--prehrambenu industriju i IKT, ključni sektori za povećanje izvoza Srbije i smanjenje trgovinskog deficita.


AERODROM

KONCESIJA "Vensi erportsa" za Aerodrom "Nikola Tesla" najveća je investicija Francuske u Srbiji do sada. Ukupno ulaganje "Vensija" u aerodrom iznosi 1,46 milijardi evra, a tu spadaju jednokratna naknada od 501 milion evra, minimalne godišnje koncesione naknade i kapitalna ulaganja.

Među najvećim investitorima iz Francuske je i "Mišlen Tigar tajers" (367 miliona evra u automobilsku industriju), "Agrikol grupa" (264 miliona evra u finansijski sektor), "Lafarž" (160 miliona evra u građevinsku industriju), "Tarket" (136 miliona evra u drvnu industriju), "Šnajder elektrik" (100 miliona evra u IT sektor)...