PRIVREDNA komora Srbije pripremila je PKS instant PAY aplikaciju koja omogućava naplatu proizvoda i usluga mobilnim telefonom ili tablet uređajem kao najrasprostranjenijim tehničkim alatima. Aplikacija je namenjena trgovcima, odnosno svim preduzetnicima koji na svojim prodajnim mestima nemaju POS terminale za plaćanje karticama. Da bi pristupili ovom novom načinu naplate trgovcima je samo potreban mobilni telefon ili tablet na prodajnom mestu i - instalirana aplikacija PKS instant PAY.

- Ta aplikacija upravo omogućava proširenje mogućnosti naplate bez ikakvih inicijalnih i fiksnih troškova: zasnovana je na instant platnom sistemu Narodne banke Srbije za plaćanja u režimu 365 dana u godini, sedam dana nedeljno, koja će biti dostupna kroz sve bankarske kanale od početka aprila - 24 časa dnevno - ističu u PKS. - Predstavlja novi, najsavremeniji način bezgotovinskog plaćanja, putem koga primalac plaćanja dobija sredstva odmah. PKS instant PAY će doprineti većem korišćenju savremenih instrumenata plaćanja, a prvenstveno m-bankinga, i povećanju udela elektronskih plaćanja, odnosno smanjenja cene transakcija za krajnje korisnike.

Ovaj način plaćanja povećava konkurenciju na tržištu platnih usluga i podstiče pružaoce platnih usluga da ulažu u nova rešenja i servise kako bi postojećim i budućim klijentima omogućili što lakši, jednostavniji i brži prenos novčanih sredstava.

Pročitajte još - Privredna komora Srbije pokreće prvi poslovni IT inkubator - Ist Hab

Aplikacija PKS instant PAY biće dostupna u Google Play prodavnici i, pored samih preduzetnika, pruža i bankama mogućnost da upotpune svoju lepezu proizvoda i pridobiju poverenje novih klijenata. Po instaliranju aplikacije, trgovac bira jednu od banaka koja je svojim klijentima omogućila ovaj servis, tj. onu u kojoj ima platni račun, povezuje svoj račun sa aplikacijom, čime je omogućena naplata na prodajnom mestu. Trenutno je 11 banaka u procesu implementacije ove usluge.

Katarina Ocokoljić

Cilj Privredne komore Srbije u koncipiranju i razvoju ove usluge je povećanje udela bezgotovinskih plaćanja, čime se značajno utiče na smanjenje sive ekonomije kao i digitalizacija poslovanja, MSP sektora i preduzetnika, brz transfer novca, koji će biti dostupan na računu trgovca u roku od par sekundi i niži troškovi transakcija.

Katarina Ocokoljić, sekretar Udruženja za bankarstvo, osiguranje i druge finansijske institucije Privredne komore Srbije, objašnjava šta je potrebno da bi se ova aplikacija koristila.

- Ukoliko trgovac ima ovu aplikaciju, kupac će moći da plati robu korišćenjem QR koda, i to na dva načina - pojašnjava Katarina Ocokoljić. - Jedan način je da kupac generiše na svom mobilnom telefonu QR kod koji će zatim trgovac skenirati, primenom IPS "skeniraj" opcije. Drugi način je da trgovac bude taj koji će generisati QR kod na svom tabletu ili telefonu, koristeći IPS "prikaži" opciju, a kupac će taj kod skenirati i platiti preko svoje m-banking aplikacije.

ISTI KOD U SRBIJI KAO I U KINI

Ulični prodavac sladoleda pažljivo otvara kornet, kupac ga uzima jednom rukom, a drugom, da bi platio, pruža - telefon. Prodavac pruža svoj, dva telefona se prinose jedan drugom, skenira se QR kod i nekoliko sekundi kasnije prodavac i kupac se rastaju, jedan sa sladoledom, a drugi sa telefonom, i u tom trenutku već punijim računom u banci. Scena ne toliko neuobičajena u Kini, gde je budućnost platnih sistema već stigla i gde su QR kodovi novi keš, ali možda se i kod nas uskoro naviknemo na takve prizore. Jer, uvođenjem aplikacije PKS, sada i u Srbiji možemo prisustvovati, ili biti učesnik, u opisanoj sceni iz Kine.

Branislava Simanić

- Kako bi pomogla razvoju poslovnog ambijenta u Srbiji i da bi podstakla proces digitalizacije, Privredna komora Srbije je razvila ovu aplikaciju - kaže Branislava Simanić, direktorka Sektora preduzetništva u Privrednoj komori Srbije. - Kao asocijacija, koja okuplja sva privredna društva registrovana u Republici Srbiji, PKS predstavlja prirodno mesto s kojeg je ova inicijativa mogla biti pokrenuta i realizovana.