U PROTEKLIH nekoliko meseci, PKS je u saradnji sa regijama u Italiji organizovao poslovne forume u nameri da se italijanske kompanije animiraju za investiranje u Srbiju, odnosno, za zajedničke poslovne poduhvate sa srpskim preduzećima. Forumi su održani u regijama Friuli Venezia Giulia (grad Trst), Veneto (grad Verona), Lombardija (grad Milano) i Kampanija (grad Napulj). Broj italijanskih privrednika koji je učestvovao na forumima premašio je 300, a u narednim mesecima isti skupovi će se održati i u regijama Emilija Romanja, Pijemont, Toskana i Trentino Alto Adiđe.

- Cilj novog delovanja koji smo uspostavili u Italiji je uspostavljanje poslovnog modela za stvaranje novog, agilnijeg modela nastupa italijanskih kompanija na srpskom tržištu. Sa takvim pristupom je jasno otklonjena dilema da mi ne podržavamo bilo kakav proces delokalizacije njihovih privrednih subjekata, već zajednički sa njima targetiramo subjekte koji proširuju i svoje kapacitete i postaju potecijalni investitori u našoj zemlji ili partneri našim preduzećima. Naravno, time se automatski pravi i veći protok i mogućnost izvoza naših preduzeća u Italiju - kaže Milan Vranić, predstavnik PKS u Italiji.

Objašnjavajući suštinu novog, originalnog koncepta PKS u Italiji, Vranić kaže:

- Uspostavili smo direktnu saradnju sa njihovim najznačajnijim regionima pa su tako u proteklim mesecima napravljeni zajednički forumi sa regionima FVG, Veneto, Lombardija, i Kampanija. Ovako smo u ceo proces uključili sve lokalne institucije, iz komercijalnog, industrijskog i finansijskog segmenta koje su u direktnom kontaktu sa njihovim privrednim subjektima, a koje su izrazile veliku zainteresovanost, jer kroz povezanost Srbije sa drugim tržištima mi govorimo i o zajedničkom nastupu na trećim tržištima. Ovakav proces omogućava da italijanske institucije bolje i konkretnije razumeju šta one sa svoje strane treba da pomognu u tom procesu svojim preduzećima, posebno MSP, da bi tako pripremljene mi mogli da ih dočekamo i pripremimo im neophodne elemente za poduhvat investiranja u Srbiji. Naravno, tu je i definitivno predstavljanje Srbije kao lidera i prvih vrata na Balkanu odakle se stvara buduća ponuda zajedničkog tržišta - ističe predstavnik PKS u Italiji.

Pročitajte još - Srbija pouzdan partner italijanskim kompanijama

Zašto se PKS u Italiji odlučila da se fokusira pojedinačno na regione?

Milan Vranić kaže da je u srži takvog koncepta saznanje da se tako konkretno podiže stepen zainteresovanosti za ulaganje i saradnju sa Srbijom. Ali i da uspostavljajući direktan kontakt sa italijanskom privredom, i upoznajući na licu mesta njene potencijale, kao i tačke slabosti, isključi puko "teoretisanje", odnosno, neozbiljne "igrače", i fokusira se konkretno na puno sagledavanje kompatibilnosti te privrede sa srpskom. Regioni u Italiji imaju mogućnost davanja prednosti ekonomskom modelu usled čega on postaje pokretač svih drugih segmenata, što ubrzava proces budućih odluka za bilo kakav vid saradnje sa srpskom privredom posebno u delu koji se odnosi na investiranje u Srbiji. U ceo proces su uključene i poslovne banke kako bi moglo da se pravilnije analiziraju zaista zainteresovana preduzeća, a ujedno i da se prikaže da postoji jaka kreditna podrška budućim aranžmanima sa Srbijom.

KOD NAS RADI 1.849 ITALIJANSKIH FIRMI JELENA Jovanović, direktorka Sektora za međunarodne ekonomske odnose Privredne komore Srbije, napomenula je da u Srbiji posluje 1.849 italijanskih kompanija, a da je samo u protekloj godini osnovano čak 139 novih italijanskih firmi.

Kako posebno ističe Vranić, vrednost ovako postavljenog koncepta je što se sprečava gubljenje naših resursa na neproverene i problematične "investitore", za razliku od nekih prethodnih perioda.

Opservirajući regione u Italiji imamo mogućnost da različite sektore u Srbiji bolje pripremimo s obzirom na specifičnosti koje određeni regioni imaju u određenim sektorima, čime precizno određujemo i adekvatne regione u Srbiji: takav pristup je i sama EU prepoznala u svojim okvirima kao dinamičniji i konkretniji model privrednog razvoja.

Na konferencija "Nove ekonomske prilike za regionalne kompanije Italije", koja je održana u regiji Friuli Venezia Giulia, odnosno, u Trstu, u fokusu su bile finansije i osiguranje u procesima internacionalizacije na srpskom tržištu, podršci za internacionalizaciju italijanskih kompanija i investicije u Srbiji. Druga u nizu je bila konferencija u regiji Veneto, u gradu Verona, gde su kao strateški važni sektori za saradnju predstavljeni poljoprivreda i prehrambene industrije, industrija građevinskog materijala, drvna i industrija nameštaja, hemijska i farmaceutska, ali i tekstilna industrija i sektor informacionih tehnologija.

Treća je bila konferencija u regiji Lombardija - u Milanu, održana 11. decembra 2018. godine gde je Srbija istaknuta kao pouzdan partner italijanskim kompanijama i dobra investiciona destinacija 1.711 italijanskih kompanija koje posluju na teritoriji Srbije, a da Srbija kao destinaciju uživa političku stabilnost i ima dobro razvijenu infrastrukturu, tehničku obučenost radnika, niske troškove rada, olakšanu i ubrzanu birokratiju, sa stabilnim finansijama, i predstavlja mesto odakle se lakše osvajaju nova tržišta.

Pročitajte još - PKS: Sve o standardima u tri klika

Milan Vranić, direktor predstavništva PKS u Italiji je istakao primere 16 kompanija iz regije Lombardija, poput Golden Lady, Calzedonia, Pompea, Building Energy, kao najbolji podsticaj budućim investitorima.

Četvrti skup je održan u regiji Kampanija, gradu Napulju, 19. februara 2019, gde je glavna tema bila predstavljanje Srbije kao ekonomije u centru balkanskog tržišta. Institucionalnu podršku konferenciji pružili su i predstavnici Italijanske agencije za spoljnu trgovinu (ICE), Ministarstva ekonomskog razvoja Italije iz Rima i kancelarije iz Beograda upoznavši prisutne o uslugama koje Agencija pruža za ulazak njihovih preduzeća na srpsko tržište, kao i RAS koja je predstavila uslove, olakšice i podsticaje koje Srbija pruža budućim investitorima.

SKLAPANjE UGOVORA SA TRGOVINSKIM LANCIMA

* POTENCIJALNI investitori u oblasti hemije, farmacije, poljoprivrede, tekstila i ekologije

* interesovanje građevinskih kompanija za učešće na našim tenderima,kao i joint venture sa domaćim kompanijama

* očekuje se sklapanje ugovora sa trgovinskim lancima zamrznutog voća i povrća

* pozicioniranje sušenih kajsija i koštunjavog voća na policama prodajnih lanaca

* saradnja naših startap kompanija i startap kompanija Italije u oblasti e-zdravlja, farmacije i kreativne industrije

* pregovora se za predstavljanje proizvođača alkoholnih pića u Venetu