MINISTARSTVO privrede pripremilo je i ove godine programe podrške za mala i srednja preduzeća i preduzetnike, za koje je opredelilo 1,7 milijardi dinara, što je najveći iznos u te svrhe do sada. Reč je o bespovratnim sredstvima koja se privrednicima plasiraju kroz tri programa.

Programi su kombinacija granta i povoljnih kredita, a procedura je znatno pojednostavljena.Zavisno od potreba preduzetnika, u ovom trenutku mogu da se prijave za podršku početku poslovanja ili razvojnim projektima.

Ako spadate u preduzetnike kojima je potrebna podrška za neku od navedenih investicija, evo kako da dođete do bespovratnih sredstava države.

- Najpre, potrebno je da objedinjen zahtev za bespovratna sredstva i kredit sa kompletnom konkursnom dokumentacijom, koji se može naći na sajtu Ministarstva privrede, podnesete Fondu za razvoj, u dva primerka - kažu u Privrednoj komori Srbije.

Takođe, potrebno je priložiti i drugu dokumentaciju sa dodatnim pojašnjenjima i instrukcijama, a sve u zavisnosti od planiranog ulaganja kojim se neki od programa finansiraju.

Pročitajte još - Poslovanje nije samo zarada

- Firmama je obezbeđena i besplatna pomoć oko popunjavanja poslovnog plana i podnošenja zahteva, a mogu je dobiti u najbližoj akreditovanoj regionalnoj razvojnoj agenciji. Lista ovih agencija sa kontaktima dostupna je na sajtu Razvojne agencije Srbije, dok su detalji vezani za konkursnu dokumentaciju dostupni na veb-stranicama Ministarstva privrede i Fonda za razvoj.

U okviru programa za podrškurazvojnim projektima Ministarstvo je obezbedilo 500 miliona dinara bespovratnih sredstva. Udeo granta može činiti do 20 odsto investicije, odnosno do 30 odsto za firme u nerazvijenim područjima, dok ostatak čini povoljan kredit Fonda. Maksimalni iznos koji je po ovom programu moguće dobiti bespovratno je 12,5 miliona dinara.Program je namenjen preduzetnicima, mikro, malim i srednjim privrednim subjektima i zadrugama, registrovanim u APR-unajkasnije do 31. decembra 2016. godine, koji su u poslednje dve godine u finansijskim izveštajima beležili neto dobit. Obavezu da podnose finansijske izveštaje nemaju paušalci i preduzetnici koji vode prosto knjigovodstvo.

Kada je reč o startapima, novoosnovani preduzetnici, mikro i mala privredna društva, registrovana u APR-uu 2018. ili 2019. godini, mogu da računaju da će im bar trećinu ulaganja finansirati država, a ako su iz nerazvijenog područja, udeo granta može biti i 40 odsto.

- Jedna firma može da računa na bespovratna sredstva Ministarstva privrede u rasponu od 400.000 do maksimalno šest miliona dinara. Preostali deo ulaganja čini povoljan kredit Fonda - objašnjavaju u PKS.

Pročitajte još - Privredna komora Srbije: 6.000 evra za najbolja inovativna rešenja

Moderna oprema za proizvodnju i alati koji će podići konkurentnost srpskih firmi takođe će moći da se nabave uz sufinansiranje države. Za ovaj program obezbeđeno je čak milijardu dinara za bespovratna sredstva. Po potpisivanju ugovora sa partnerskim bankama, Ministarstvo će raspisati javni poziv za firme. Po ovom programu, grant čini 25 odsto vrednosti opreme, 70 odsto troškova finansiraju partneri kreditom ili lizingom, dok preostalih pet odsto čini učešće samog preduzeća.


Sektor MMSPD čini 99,5 odsto aktivnih privrednih subjekata i zapošljava oko 66 odsto radno sposobnog stanovništva, pa je suvišno isticati koliko je sektor važan za stabilan ekonomski razvoj jedne zemlje. Da bi se razvijao i dalje rastao, potrebni su podrška države i stimulativni ambijent - kaže Tamara Dunđerović, rukovodilac Centra za programe podrške privredi i mikro, malim i srednjim privrednim društvima (MMSPD).

Mere podrške treba da budu usmerene i na efikasniji nadzor nad tokovima sive ekonomije, i jačanje svesti o negativnim posledicama takvog vida poslovanja.

ŠTA FINANSIRA MINISTARSTVO PRIVREDE

Razvojni program

- kupovinu, izgradnju, dogradnju, rekonstrukciju, adaptaciju, sanaciju, investiciono održavanje proizvodnog prostora ili skladišta

- kupovinu nove ili polovne proizvodne i građevinske opreme (ne starije od pet godina), uključujući dostavna vozila za prevoz sopstvenih proizvoda i druga transportna sredstva koja se koriste u procesu proizvodnje

- trajna obrtna sredstva, ali do 20 odsto ukupnog ulaganja

-nabavku softvera i drugih nematerijalnih ulaganja

Startap

- dogradnju, rekonstrukciju, adaptaciju, sanaciju ili investiciono održavanje poslovnog ili proizvodnog prostora

- kupovinu opreme (nove ili polovne, ne starije od pet godina)

- trajna obrtna sredstva, najviše do 20 odsto ukupnog ulaganja