"ART vista" jedina je filmska kuća u Srbiji koja se istovremeno bavi prikazivanjem filmova, distribucijom,produkcijom, kao i prodajom domaćih filmskih ostvarenja u inostranstvu. Zoran Cvetanović, osnivač i direktor kompanije, dobitnik je ovogodišnje nagrade "Poslovni lider" koju dodeljuje Privredna komora Srbije, a sa filmom "Južni vetar", kao većinski koproducent, u 2018. postigao je veliki uspeh u domaćoj kinematografiji. Za manje od mesec dana od premijere film je pogledalo više od 500.000 gledalaca.

PROČITAJTE JOŠ - PKS: Sve o standardima u tri klika

Kompanija "Art vista" u svom sastavu ima bioskope "Roda sinepleks" u Beogradu, "Arena sinepleks" u Novom Sadu, kao i "Mobil 3D sinema", mrežu pokretnih digitalnih bioskopa koja u više od 120 mesta u Srbiji i Crnoj Gori prikazuje najveće domaće i svetske hitove u 3D i 2D tehnologiji.

Bogato iskustvo u ovoj branši Cvetanović je sticao u "Jugoslavija filmu", gde je deceniju radio kao komercijalni direktor, zadužen za svetsku prodaju domaćih filmova, uvoz stranih filmova i promociju domaćih ostvarenja na festivalima u inostranstvu. Privatni biznis započeo je 1996. godine. Osnovao je mrežu bioskopa u Beogradu "Vuk", "Roda sinepleks", "Šumadija - Roda 2" i bioskop u Novom Sadu "Arena sinepleks".

- Uporedo sa prikazivačkom delatnošću, "Art vista" je počela da se bavi i distribucijom, a kasnije i produkcijom domaćih filmova - ističe Zoran Cvetanović. - U prethodnim godinama, distribuirali smo najveća ostvarenja domaće produkcije koja su osvojila bioskopsku publiku i postavila rekorde u gledanosti. Samo neka od njih su: "Južni vetar", "Biser Bojane", "Zona Zamfirova 2", Santa Maria della Salute, "Vojna akademija 3 - novi početak", "Gorčilo - jesi li to došao da me vidiš".

Posle 33 godine u reproduktivnoj kinematografiji, firma je ušla i u produkciju, kao većinski koproducent filma "Južni vetar". Za manje od mesec dana od premijere, film je pogledalo više od 500.000 gledalaca.

- Kuriozitet je da je film "Južni vetar" samo u Beču imao devet rasprodatih sala za premijerno prikazivanje, da je poklon glumačke ekipe trajao 50 minuta i da je film samo tog dana imao više od 2.400 gledalaca - kaže Cvetanović.

Kao kruna uspeha, 2018. godine osnovana je zajednička kompanija sa austrijskim lancem bioskopa Sineplexx International Gmbh u Novom Sadu, u okviru kojeg je otvoren najmoderniji bioskop u Srbiji i regionu - "Sinepleks Promenada". Kompanija "Art vista" uspela je da poveže kompletan biznis u domaćoj kinematografiji i da zaokruži čitav proces produkcije, distribucije, prikazivanja filmova i svetske prodaje. U planu su distribucija i produkcija novih filmskih ostvarenja.

- Trenutno radimo koprodukciju novog filma čija distribucija počinje krajem marta 2019. godine. Očekujemo da i ovaj film postigne odlične rezultate - naglasio je Cvetanović.

DOBRA SARADNjA

Zoran Cvetanović je član Akademije filmske umetnosti i nauke (AFUN) od 2012. godine, u dva navrata bio je član Upravnog odbora Filmskog centra Srbije, predsednik je sekcije filmskih prikazivača Srbije, kao i član predsedništva Grupacije za kinematografiju Privredne komore Srbije.

- Saradnja sa Privrednom komorom Srbije je više nego uspešna zahvaljujući razumevanju PKS za inicijative i predloge domaće kinematografije usmerene na unapređenje poslovanja u ovoj branši i kreativne industrije u celini - kaže Cvetanović. - Rezultat je svakako i nagrada PKS za poslovnog lidera u 2018. godini. Nagrada koja prija, ali i obavezuje.