Lider Nove srpske demokratije Andrija Mandić ocenio je da su Srbija i njen predsednik Aleksandar Vučić lideri u regionu, uprkos činjenici da su suočeni sa velikim izazovima u okviru spoljno političkih odnosa.

-Sadašnja međunarodna situacija odgovara našoj nacionalnoj ideji jer nema više tako brutalnih pritisaka sa moćnih zapadnih adresa na rukovodstvo Srbije da prizna lažnu državu Kosovo. Uočava se sve snažnije povezivanje Srba u regionu, dok Aleksandar Vučić pokreće inicijativu za povezivanje država regiona kroz „mali šengen“. Srbija i njeno rukovodstvo pre svega suočeni sa velikim izazovima u okviru spoljno političkih odnosa, jer se bore da oslabe uticaj koji lažna država Kosovo i njeni promoteri iz međunarodne zajednice imaju, da aktivnim diplomatskim pristupom smanje broj država koje priznaju vlast u Prištini, a da pri tom ne dođu u situaciju da otvore novi konflikt sa nekim od moćnih NATO država i tako ugroze privredni i ekonomski oporavak zemlje, koji je dinamičan i veoma uočljiv, kazao je Mandić za podgorički portal Borba.

Mandić smatra da politika nepristajanja na diktat i upornog istrajavanja u odbrani vlastitih nacionalnih interesa daje konkretne rezultate.

-Prvi put nakon odlaska sa političke scene Slobodana Miloševića, lider Srbije je postao i lider regiona što poziciju srpske države čini atraktivnom, a posebno pogoduje vezama srpskog naroda iz Crne Gore sa tako snažnom i moćnom Srbijom, naveo je Mandić, dodajući da predlozi koje pokreće Vučić, pa i ovaj o povezivanju država koje su ostale izvan EU „nisu dobronamerno prihvaćeni od onih koji imaju drugačije računice sa nama kao narodom.

-Jedna od tih adresa je i režim Mila Đukanovića koji je od 1998.pa do danas uradio sve što je mogao protiv Srbije i srpskog naroda u Crnoj Gori, pa zašto bi sada postupio drugačije. To što je ova inicijativa u snažnom interesu svih građana Crne Gore, ona je neprihvatljiva od ovdašnjih vlasti jer je posebno dobra za nas Srbe. A njima je u poslednjih dvadeset godina važnije da nanesu štetu nama, nego da ostvare neku vlastiti korist, poručio je Andrija Mandić.