NIJE lako pobediti mržnju. Znam i razumem hrvatski narod, ali da bi se prevladala mržnja treba se ujediniti u Evropi kako bi sledeće generacije mogle da idu dalje - tu poruku poslao je u Zagrebu dosadašnji predsednik Evropske narodne stranke Žozef Dol (EPP), navodeći da ima i lično iskustvo iz Drugog svetskog rata, jer je rođen u Strazburu, pograničnom gradu sa Nemačkom, pa je zato apelovao da se mržnja naprosto prevlada.

Za skup EPP u Hrvatskoj, na kojem se bira novo rukovodstvo organizacije koja okuplja partije evropskih narodnjaka, poziv je dobio i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, ali je zbog lavine negativnih komentara i u želji da ne pogoršava položaj naših sunarodnika u toj zemlji, odustao od odlaska u Zagreb. A zašto nije otišao, pismom je detaljno obavestio upravo Dola.

Na dvodnevnom kongresu Donald Tusk bi trebalo bi da bude izabran za novog predsednika EPP, ali se u kuloarima otvorila i tema srpsko-hrvatskih odnosa. Posebno se komentarisalo kako će se hrvatsko predsedavanje EU, koje počinje 1. januara, odraziti na evropski put Beograda.

Pročitajte i:Kritikuju Slovence, a Srbiji rade isto: Politika blokada neće rešiti sporove

Premijer Hrvatske Andrej Plenković na kongresu je rekao da svako ima prava da zatraži prijem u EU:

- Hrvatska je pregovarala 2.096 dana, dok je Srbija već prešla tu brojku, a nije ni na pola puta.