NOVOPOSTAVLjENOG ambasadora SAD u Srbiji Entonija Godfrija primili su danas u Novom Sadu, u odvojenim posetama, predsednik Skupštine AP Vojvodine Ištvan Pastor i gradonačelnik Miloš Vučević.


Pastor je obavestio gosta o radu pokrajinskog parlamenta kao i o specifičnostima Vojvodine poput multikulturalnosti, višenacionalnosti i višejezičnosti, koje ovaj prostor čine jedinstvenim u širem okruženju.


-Sistemskim zakonskim rešenjima na ovom prostoru uredili smo pitanje odnosa većine i manjine a primena tih rešenja u praksi dala je rezultate koji pokazuju da Republika Srbija može da posluži kao dobar primer u ovoj oblasti i mnogim evropskim zemljama - istakao je Pastor.


Kako se dodaje u saopštenju, ambasador Godfri je izrazio zadovoljstvo zbog visokog stepena međusobnog uvažavanja i poštovanja među nacionalnim zajednicama u Vojvodini.


Gradonačelnik Vučević i ambasador Godfri razgovarali su u Gradskoj kući o mogućnostima za pospešivanje saradnje u svim vitalnim oblastima, ocenivši da su dosadašnja iskustva bila plodotvorna i pozitivna.


Entoni Godfri i Ištvan Pastor - Foto Pres služba Skupštine Vojvodine


Vučević je, kako je saopšteno, istakao da Grad punom snagom radi na razvijanju poslovnih i industrijskih zona, te da očekuje veliko interesovanje investitora. On je konstatovao da američke kompanije trenutno dobro posluju u Novom Sadu.


Pročitajte još: Američki ambasador se krsti sa tri prsta: Snimljen u crkvi Ružici, bura na internetu (VIDEO)


Novi američki ambasador je rekao da izuzetno ceni prijateljstvo i veze između dve države, te da će ambasada i dalje pružati podršku Srbiji u procesu evropskih integracija. Sagovornici su se složili da su mir i stabilnost ključni za razvoj čitavog regiona i da zajednički projekti na nivou lokalnih samouprava mogu mnogo da doprinesu opštem prosperitetu.


Miloš Vučević i Entoni Godfri - Foto: Pres služba Grada


Vučević je naglasio da će Novi Sad maksimalno iskoristiti šansu za razvoj koju je dobio osvajanjem titula Omladinske prestonice Evrope 2019. i Evropske prestonice kulture 2021. godine, kao i da su efekti aktivnosti na tom polju već vidljivi. Takođe je rečeno da “Američki kutak” u Novom Sadu ima važnu ulogu u kulturnoj razmeni i promovisanju pravih društvenih vrednosti.