Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar unutrašnjih poslova dr Nebojša Stefanović razgovarao je danas sa ambasadorom Ruske Federacije Aleksandrom Bocan-Harčenkom o nastavku saradnje dveju zemalja u oblasti vanrednih situacija.


Stefanović je istakao značaj dosadašnje saradnje u ovoj oblasti, posebno kroz rad Srpsko-ruskog humanitarnog centra (SRHC) koji je predstavljao podršku pripadnicima Sektora za vanredne situacije MUP-a Srbije tokom prethodnih godina u suočavanju sa poplavama, požarima i drugim elementarnim nepogodama.


Ministar je istakao da bi, osim njegove humanitarne uloge kroz reagovanje u kriznim situacijama, trebalo dodatno razvijati kapacitete Srpsko-ruskog humanitarnog centra, tako što bi dobio i ulogu trening centra u cilju dodatnog obučavanja i usavršavanja pripadnika vatrogasno-spasilačkih jedinica.


PROČITAJTE JOŠ: NOVI RUSKI AMBASADOR OČITAO LEKCIJU SKOTU: Srbija centar rasprave dve najveće svetske sile!


Sastanku su prisustvovali i novoimenovani kodirektori Srpsko-ruskog humanitarnog centra Bojan Kostić i Andrej Mamčenkov, navodi se u saopštenju Ministarstva unutrašnjih poslova.


Ambasador Bocan-Harčenko naveo je da očekuje da će novi rukovodioci dati novi impuls u saradnji Srbije i Rusije u oblasti vanrednih situacija i da će zajedničkim naporima doprineti uspešnom razvoju Centra.


Foto: Ministarstvounutrašnjih poslova