Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas da oni koji guraju priču o nezavisnosti Kosova moraju da računaju na to da i Republika Srpska isto tako razmišlja o svom statusu i budućnosti, bez obzira na to što neki drugi žele da to nije činjenica.

Upitan da prokomentariše izjavu bivšeg ministra inostranih poslova samoproglašenog Kosova Bedžeta Pacolija, koji je predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću poručio da ima samo jednu šansu da prizna nezavisno Kosovo, jer je to realnost, Dodik je rekao da je Pacoli čovek koji ne bi mogao da drži lekcije bilo kome i da pretnje koje upućuje spadaju u red neprihvatljivih stvari.


PROČITAJTE JOŠ: Pacoli poručio Vučiću: Imate samo jednu šansu, da priznate Kosovo

- Ako mu je bilo tako lepo, zašto se zalagao za raspad bivše Jugoslavije - upitao je Dodik.

On je istakao da su u bivšoj Jugoslaviji svi mogli slobodno da se kreću, ali imajući u vidu da su Albanci razbijali Jugoslaviju zajedno sa Hrvatima, Slovencima i drugima, stvorena je neka nova realnost, koja govori da postoje države na ovom prostoru koje imaju svoje autentične politike.

Dodik je poručio da su Republika Srpska i Srbi zagledani u Srbiju i da Vučić to veoma dobro razume, ceni i podržava Srpsku i Srbe, kao što i Republika Srpska ceni i podržava i samog Vučića u tom pogledu.

- Kosovo nije samo ono što Albanci misle, nego je to i Rezolucija 1244, to su standardi pje statusa kako je to ranije razgovarano, Zajednica srpskih opština koja treba da se formira po Briselskom sporazumu. Sve to treba da bude uslov za bilo kakav nastavak razgovora, a ne samo tačke za koje danas oni misle da treba da se reše, rekao je Dodik za Srnu.

On je rekao da južna srpska pokrajina i naravno Republika Srpska, kao severozapadni entitet (u BiH), imaju mnogo stvari o kojima treba da se razgovara i razmišlja.

- BiH je ovde nama nametnuta kao obavezujuća i obavezna država, mada nas niko nije o tome obavestio zašto ona mora da bude neizbežna i obavezna, tako da je u tom pogledu Republika Srpska apsolutno protiv situacije oko statusa Kosova, rekao je Dodik.

On je istakao da Republika Srpska jeste potpisala Dejtonski sporazum, ali da su taj sporazum mnogi stranci već "razvalili" do te mere da je upitno da li BiH kao obavezujuća država postoji kao takva.

Dodik je poručio da BiH nije priznala Kosovo, niti ima nameru da to učini.

- To je naravno isključivo zato što Republika Srpska to ne želi, jer ne želimo da na ovim prostorima imamo duple standarde, rekao je Dodik.


PROČITAJTE JOŠ: Vučićevo pismo EU: Draga Majo, da li su se Albanci otrovali antraksom ili sredstvom za čišćenje nameštaja?

Pacoli je rekao za sarajevsku televiziju "Fejs" da se sa Srbijom o svemu može razgovarati, samo ne o tri stvari, a to su - nezavisno Kosovo, Ustav Kosova i granica.

- Vučiću, imate samo jednu šansu - da priznate Kosovo. To je realnost. Ta država je rođena i nema vraćanja nazad. To je jedino rešenje, a sve ostalo će ići lakše, rekao je Pacoli.