DRUGA runda dijaloga stranaka o izbornim uslovima, pod pokroviteljstvom Evropskog parlamenta, u Skupštini Srbije biće održana 14. i 15. novembra.

Kako su "Novosti" ranije najavile, EP će predstavljati Tanja Fajon, predsednik Odbora za saradnju sa Srbijom, a na razgovore će verovatno doći i novi izvestilac EP za našu zemlju Vladimir Bilčik.

Na sastancima sredinom novembra razgovaraće se o poboljšanju parlamentarnog dijaloga i izmenama Poslovnika, kao i daljem poboljšanju uslova za izbore koji su najavljeni za proleće sledeće godine. Prvoj rundi dijaloga prisustvovali su predstavnici vlasti. Redove opozicionara branili su članovi LDP, PSG, SMS, SPAS i "Nove stranke", dok blok Savez za Srbiju nije učestvovao. Razgovaralo se o biračkom spisku, medijima, ulozi REM i RTS, finansiranju kampanja, edukaciji birača... Predsedavao je bivši evroparlamentarac Knut Flekenštajn, a svi su imali pet minuta po temi da iznesu stavove. Ista pravila važiće za drugu, ali i za treću rundu koja će biti održana u decembru.


PROČITAJTE JOŠ:
Hil: Nisam protiv promene granica na Kosovu, uz oprez

Opozicioni blok Savez za Srbiju najavio je da, bez obzira na rezultate koji budu postignuti dijalogom, neće učestvovati na izborima. Oni traže da od poboljšanja izbornih uslova prođe najmanje devet meseci, pa da se tek onda ide na glasanje.

Inače, Republička izborna komisija u petak je organizovala okrugli sto u Novom Sadu na temu poboljšanja izbornih uslova.