NOVI pritisak Amerike na Srbiju, s tim što je ovog puta Vašington zaigrao na staru i izlizanu kartu. Pred možda odlučujuću bitku za status Kosova i Metohije, Kongres SAD usvojio je rezoluciju kojom se od vlasti u Beogradu traži da reši slučaj ubustva braće Bitići iz 1999. godine.

Predstavnički dom na Kapitol hilu prekjuče je jednoglasno usvojio deklaraciju koja bi mogla da posluži kao zgodan alat za ucenu kada naša strana bude tražila prava u dijalogu sa Prištinom, i kada se bude procenjivao napredak naše zemlje ka Evropskoj uniji.


PROČITAJTE JOŠ: GORAN RADOSAVLjEVIĆ GURI ZA "NOVOSTI": Rezolucija SAD pritisak na Srbiju, nemam veze sa ubistvom braće Bitići

Da je ovakav scenario izvestan, ukazuju i prve reakcije članova porodice Bitići koji su poručili da se "nadaju da će specijalni predstavnik za Zapadni Balkan Metju Palmer i izaslanik za pregovore Beograda i Prištine Ričard Grenel postaviti kao prioritet 'slučaj Bitići' i pravdu za žrtve ratnih zločina".

U rezoluciji koju su podržali kongresmeni, a treba da prođe i kroz Senat, stoji da od rešavanja pomenutog zločina, treba da zavisi razvitak odnosa SAD i Srbije:

- Neprihvatljivo je da nijedna osoba nikada nije proglašena krivom za ubistvo braće Bitići ili bilo kojih drugih zločina povezanih sa njihovom smrću, i da se niko ne suočava sa optužbama. Vlada Srbije i ministarstva i kancelarije, uključujući i Tužilaštvo za ratne zločine, trebalo bi da postave kao prioritet istragu i krivično gonjenje zvaničnika za koje se veruje da su odgovorni za te smrti.

Vlastimir Đorđević i Vlajko Stojiljković

Amerikanci sa likvidacijom Iljira, Agrona i Mehmeta Bitićija već duže vreme povezuju bivšeg komandanta Žandarmerije Gorana Radosavljevića Gurija, i u pomenutoj deklaraciji navode da on radi kao konsultant firme u Beogradu, da je visokopozicionirani član vladajuće Srpske napredne stranke, čiji je lider predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Podsećamo, braća Bitići došli su iz SAD u vreme agresije NATO na SRJ kako bi se pridružili paravojnoj formaciji "Atlantska brigada", koja je okupljala oko 400 dobrovoljaca, mahom Amerikanaca albanskog porekla, a koji su se na KiM borili u sastavu OVK. Uhapšeni su prilikom nelegalnog pokušaja ulaska u Srbiju, zbog čega su osuđeni na 15 dana zatvora. Pušteni su 8. jula 1999. godine, tri dana pre isteka kazne, ali su navodno odvedeni u bazu Posebnih jedinica policije kod Petrovog Sela, i tu ubijeni.

Njihova tela nađena su 2001. u jednoj od dve masovne grobnice u tom mestu, vezanih ruku i sa prostrelnim ranama na potiljku. Zbog sumnje da su mučili Iljira, Agrona i Mehmeta, i povredili njihovo pravo na pravično suđenje, protivpravno ih lišili slobode i odveli u kamp u Petrovom Selu, sudilo se Sretenu Popoviću i Milošu Stojanoviću, bivšim pripadnicima MUP Srbije, ali su oslobođeni zbog nedostatka dokaza.

Ipak, u rezoluciji Predstavničkog doma tvrdi se da naše vlasti nisu nikada optužile osobe koje su bile deo u lancu komandovanja MUP Srbije i u tom smislu, osim Radosavljevića, pominju se i tadašnji ministar policije Vlajko Stojiljković i načelnik Resora javne bezbednosti Vlastimir Đorđević, koji posle presude u Hagu služi kaznu u Nemačkoj.

Tužilaštvo za ratne zločine i dalje vodi istragu protiv nepoznatih izvršilaca zbog postojanja sumnje da je izvršeno krivično delo ratni zločin protiv ratnih zarobljenika.


PROČITAJTE JOŠ: Predstavnički dom Kongresa usvojio rezoluciju o braći Bitići

- Predmet je u fazi istrage u kojem Tužilaštvo postupa tako što prikuplja dokaze i podatke koji su potrebni da bi se moglo odlučiti da li će se podići optužnica. Prikupljamo dokaze koji su potrebni da se utvrdi identitet počinioca, kao i one za koje postoji opasnost da se neće moći ponoviti na glavnom pretresu ili bi njihovo izvođenje bilo otežano - rekao je juče portparol tužilaštva Vasilije Seratlić.

Istraga u ovom slučaju išla je u nekoliko pravaca. Tokom postupka protiv Popovića i Stojanovića, kao svedok saslušan je upravo Goran Radosavljević Guri. On je tada kazao da nije imao nikakvih informacija o pritvaranju braće Bitići, kao i da je za ceo slučaj saznao iz medija, tek 2001. godine.

Nekadašnji tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević izjavio je pre šest godina da Tužilaštvo ima saznanja da je naređenje za ubistvo braće Bitići poteklo iz Beograda od tadašnjeg ministra policije Vlajka Stojiljkovića.


GORAN RADOSAVLjEVIĆ GURI, ZA "NOVOSTI"

NI FBI NIJE NAŠAO MOJU KRIVICU

PRITISAK na mene, da sam učinio nešto što nisam - se nastavlja. Apsolutno sam čist i nemam razloga za strah i brigu. Sa tim zločinom nemam nikakve veze, niti sam ga naredio, niti počinio. Ne znam ni ko je i iz kojih razloga to uradio. O svemu ovome sam više puta davao izjavu i u Tužilaštvu za ratne zločine. Istragu o tim događajima vodio je i američki FBI, i nije utvrdio moju krivicu.

Ovako, za "Novosti", nekadašnji prvi čovek srpske Žandarmerije Goran Radosavljević Guri komentariše najnoviju rezoluciju Predstavničkog doma Kongresa, kojom se traži od Srbije da reši ubistvo trojice braće Bitići.

- Moguće je da se cela ova priča ponovo poteže, a u kontekstu novih političkih pritisaka na našu državu i predsednika. Nisam više aktivan u organima Srpske napredne stranke i samo sam običan član - zaključuje Guri, kome je, zajedno sa porodicom, zabranjen ulazak u SAD. (Z. U.)