SLUČAJ predsednika Opštine Stari grad Marka Bastaća, koji je pokušao da u zemlju neprijavljeno unese veći iznos novca nego što je to zakonom dozvoljeno, mogao bi da dovede do novih potresa među demokratama, pa čak i do zahteva da ova stranka izađe iz Saveza za Srbiju.

Prema saznanjima "Novosti", Bastaćev potez šokirao je veliki broj funkcionera DS, koji smatraju da bi, osim zakonske, funkcioner Đilasove Stranke slobode i pravde morao da snosi i političku odgovornost. Odnosno da je najmanje što može da uradi da podnese ostavku na mesto prvog čoveka Starog grada, kao i da bude sankcionisan u okviru bloka SzS.

Ukoliko se to ne desi, tvrde naši izvori, pred Lutovcem i njegovim najbližim saradnicima uskoro bi mogao da se nađe zahtev da stranka napusti Savez za Srbiju.


PROČITAJTE JOŠ:
Uprava carina: Bastać nije bio maltretiran

Nezadovoljstvo među delom demokrata izazvalo je i to što je izostala reakcija njihovog lidera, koji je inače ovog meseca i predsedavajući SzS, pa smatraju da i po tom osnovu ima obavezu da zauzme stav i javno istupi o celom slučaju. Pogotovo što ovo nije prvi put da se vrh DS ne ograđuje jasno od poteza i izjava funkcionera drugih članova bloka, a koje, po mišljenju dela demokrata, dodatno narušavaju i slabe sam DS.

Bastać se javno izvinio javnosti, stranačkim kolegama i svima u Savezu za Srbiju zbog carinskog prekršaja koji je načinio. Kod njega je u nedelju na Aerodromu "Nikola Tesla", prilikom povratka iz Dubaija, kako su objavili mediji, pronađeno 12.750 evra i 81.000 dinara, što je iznad zakonskog limita od 10.000 evra koji se mogu uneti u zemlju bez prijavljivanja nadležnim organima.


PRAVILA ZA SVE ISTA

ZASAD je nepoznanica da li će se u SzS raspravljati o slučaju "Bastać" i da li će se eventualno suočiti sa političkim sankcijama u okviru ovog bloka. Sanda Rašković Ivić, potpredsednica Narodne stranke, članice SzS, kaže nam da nema nikakav problem s tim da Bastać bude pozvan na odgovornost, ali da pre njega na tu odgovornost mora biti pozvan ministar odbrane Aleksandar Vulin.