Nije prvi put da se lideri opozicije u Srbiji na najprizemniji način ophode prema ženama, posebno novinarkama. Preko verbalnih pretnji, fizičkog nasilja do najgnusnijih uvreda preko društvenih mreža.

- Emisija koju vodi Olivera Jovićević postoji isključivo da Olivera Jovićević ne bi radila za 150 eura na sat, na poziv. Ali i to će se promeniti. Pored legalizacije marihuane, PSG će se boriti za legalizaciju prostitucije i onda će mnoge redakcije biti ostavljene novinarima - napisao je Trifunović na Tviteru.”

Podrška za Sergeja stigla je od Vladimira Todorića, funkcionera Narodne stranke Vuka Jeremića, koji je imao opasku da je lider PSG preterao s cenom od 150 evra.

Na Trifunovićev tvit reagovali su mnogi i to dajući mu podršku za ovako vulgarne uvrede. Tako je jedan od njih napisao: "Gu*io bi je ja...", na šta mu je lider PSG-a odgovorio:

- Imaćeš prilike, budući precednik ti obećava. Ona će tad doduše, biti u GILF kategoriji za 60 eu.”


UVREDE OSUDILI UNS I NUNS


Tvit koji je objavio predsednik PSG Sergej Trifunvić sa seksističkom alizijom na račun urednice i voditeljke RTS Olivere Jovićević, naišao je na brojne osude u javnosti.


Udruženje novinara Srbije (UNS) ocenilo je da Trifunovića uvrede predstavljaju radikalizaciju obračuna političara sa novinarima i poziva političke stranke, Poverenicu za zaštitu ravnopravnosti i novinarske i nevladine organizacije da stanu u zaštitu dostojanstva Olivere Jovićević.


"UNS osuđuje vulgarne seksitičke pretnje i uvrede koje su danas na Tviteru predsednik Pokreta slobodnih građana (PSG) Sergej Trifunović i njegovi istomišljenci uputili urednici emisije ''Upitnik'' na RTS Oliveri Jovićević i traži da joj se Trifunović izvini", stoji u saopštenju.


Uvrede je osudilo i Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS), navodeći da je Trifunović u objavi nedvosmisleno insinuirao da je voditeljka emisije Upitnik prostitutka, što nikako ne priliči nekome ko vodi građansku političku partiju i pledira da vodi i državu.


"Neprofesionalizam i neznanje novinara podložni su kritici i postoje mehanizmi da se ukaže na ostrašćenost ili propagandnu delatnost medijskih radnika, ali su nedopustive seksističke ili bilo kakve druge uvrede i nipodaštavanja u javnom prostoru, a naročito tim metodama ne bi smeli da se služe političari i javni funkcioneri", navodi NUNS.MARKO ĐURIĆ: POZIVAM AKTERE NA POLITIČKOJ SCENI DA SE UZDRŽE OD PRIMITIVIZMA


Samoproglašeni opozicioni prvak Sergej Trifunović i Jeremićev doglavnik Vladimir Todorić pokazali su danas na najjasniji način šta je njihova politika, napadajući novinarku RTS-a Oliveru Jovićević na najprimitivniji način, nazivajući je prostitutkom.


Iako Olivera Jovićević nije naš politički istomišljenik, Srpska napredna stranka brani neprikosnoveno pravo na dostojanstvo svake žene u Srbiji, i braniće svaku našu sugrađanku od napada baraba i prostaka.


Pozivam aktere na srpskoj političkoj sceni da se uzdrže od primitivizma i mizoginije u javnoj komunikaciji, i da, ako već ne žele da doprinesu tome da Srbija bude normalno društvo, makar ne zagađuju javni prostor svojim prostaklukom.


Podsećam da je reč o ljudima koji svakodnevno zanovetaju zbog toga što navodno nemaju pristup Javnom servisu, ali sada vidimo da to nije pravi razlog njihovog nezadovoljstva, već da ih boli to što novinari RTS-a nisu spremni da im povlađuju i govore im da su najlepši i najpametniji.


Njihova politika je, dakle, da nazivaju prostitutkom svaku ženu koja nije spremna da im bespogovorno klima glavom.


Očekujem da i sve žene iz Srpske napredne stranke pruže podršku Oliveri Jovićević, jer ovaj linč kojem je izložena može biti priređen svakoj građanki Srbije, ukoliko se iz nekog razloga nađe na crnoj listi ljudi pomućenog uma i poremećenih moralnih nazora, kakvi su Sergej Trifunović i Vladimir Todorić.


MARIJA OBRADOVIĆ: POSLEDNjI U NIZU SKANDALA TRIFUNOVIĆA ZAHTEVA NAJOŠTRIJU OSUDU JAVNOSTI


Poslednji u nizu svakodnevnih skandala Sergeja Trifunovića, gde je prostački uvredio Oliveru Jovićević, autorku „Upitnika“ na RTS-u, zahteva najoštriju osudu javnosti, a nadam se, posebno članica Pokreta, čiji je Trifunović aktuelni predsednik.


Ukoliko se PSG jasno i nedvosmisleno ne ogradi od ovakvih izjava, smatraću da je politika i predizborni program PSG upravo poziv na linč žena koje ne misle kao oni, koje se usprotive svakoj vrsti nasilja i bahatosti Đilasovog opozicionog Saveza.


Nazivati najpogrdnijim imenima novinarku, koja više od decenije uređuje ovu emisiju i ugostila je gotovo sve aktere aktuelnih društvenih dešavanja u Srbiji, dajući prostor da iznesu svoje stavove, znači direktan pritisak na medije i zastrašivanje novinara.


Da li Olivera Jovićević treba da zaćuti posle ovakve paljbe prostakluka i javnih uvreda koje su joj uputili Sergej Trifunović i Vladimir Todorić, kao opozicioni lideri, a vrlo rado ih podržali brojni simpatizeri Đilasovog Saveza?

Dobro je što ne krijete svoje političke stavove o slobodi medija i novinarskom izražavanju. Sad bar vaši malobrojni glasači tačno znaju kad vas zaokruže na glasačkom listiću, da su glasali za prostotu, mržnju prema svemu drugačijem, posebno prema ženama. Ponavljajte ovakvo ponašanje što češće, da nekome ne promakne da ste izabrali najprostiji, najvulgarniji, najniži nivo komunikacije, jer to ste vi - prostota upakovana u mržnju. Građani Srbije to ne žele.


MILENKO JOVANOV: NAPADAJU I VREĐAJU NOVINARKU ZATO ŠTO NE RADI ONAKO KAKO BI ONI ŽELELINakon uvreda Đilasovih satrapa upućenih Ani Brnabić, Maji Gojković, Biljani Popović - Ivković i drugim ženama iz sveta politike, sada se na udaru beslovesne neonacističke rulje, predvođene Sergejom Trifunovićem i Jeremićevim funkcionerom Vladimirom Todorićem, našla novinarka Olivera Jovićević.


Nakon što su ovi lažni borci za slobody i demokratiju pokušali da upadnu na promociju knjige i linčuju prisutne, nakon što su ti lažni borci za slobodu javne reči, poput Hitlerovih nacista 1933. zapalili knjigu, jer im se ne sviđa njen autor, sada isti ti lažni borci za slobodu medija napadaju i vređaju novinarku zato što ne radi onako kako bi oni želeli.


I svi ćute. I novinarska udruženja i dušebrižnici iz nevladinog sektora i nezavisne institucije. Rečju, svi oni koji vrište i kukaju da se čuje do neba i kada nekome od njihovih štićenika perut sa glave padne na rame, jer i to doživljavaju kao pretnju i napad.


Mislim da je krajnje vreme da institucije u Srbiji počnu da rade svoj posao i zaštite građane od raspojasane rulje i njihovog neonacističkog terora, pošto teror ove agresivne i pomahnitale manjine niko nije dužan da trpi. U protivnom, pitanje je dana kada će građani početi sami da se brane, a ne treba biti previše promućuran, pa razumeti u šta to može da se pretvori.


MILOŠ VUČEVIĆ: DA SE KONAČNO ZABRANI TRIFUNOVIĆU DA BRUTALNO VREĐA ŽENE


Još jedan u nizu verbalnih napada Sergeja Trifunovića, ovoga puta na voditeljku Radiotelevizije Srbije Oliveru Jovićević, treba da alarmira celokupnu javnost da se konačno zabrani tom čoveku, prostačini i ženomrscu, da brutalno vređa žene, naziva ih napogrdnijim imenima, preti im silovanjem, i izlaže ih javnom linču.


Isto to važi i za Vladimira Todorića, poltrona i potrčka Vuka Jeremića. Skandalozno je i sramotno da takva „bića“ uopšte postoje na javnoj sceni Srbije, da se na takav način ophode prema ženama koje mogu da im budu majke i sestre, i da javno propagiraju na koji način bi se „obračunali“ sa njima kada se oni budu za nešto pitali.


Na sreću, nikada se ni za šta neće pitati, jer će pristojna Srbija opet pobediti takav šljam! Još jednom apelujem na to da se ovakvom nasilju konačno stane na put i da se ne dozvoli da se žene najvulgarnije vređaju i omalovažavaju samo zato što rade svoj posao, ili ne podržavaju politiku Trifunovića, Jeremića, Đilasa, Obradovića i njihovog „Saveza za silovanje“.