Bivši predsednik Evropskog saveta i premijer Belgije Herman van Rompej izjavio je danas u Beogadu da se ključ prosperiteta ne nalazi ni u Pekingu, ni u Mosvki ni u Ankari već u Briselu, kao i da očekuje da će EU stvoriti klimu poverenja ključnu za rešavanje kosvskog problema.

Van Rompej je na konferenciji "EU i Srbija, zajednicka sudbina? Belgijska perspektiva", ocenio dai bi Srbija u EU mogla da bude most za ovaj deo Evrope kako bi se bolje povezale i Bugarska, Ruminija, Kipar i druge zemlje.

"Srbija može puno da doprinese tome i bude most između istoka i zapada Evrope. Mi smo deo iste kulture i civilizacije. Tu se radi o duhu izgradnje mostova između dva tela Evrope i Srbija može da odigra važnu ulogu u tom procesu. Znam da postoje prepreke ka članstvu, ali kada dođete do rezultata zaobravićete na te prepreke. Zato nastavite da preskačete te prpreke koje vas dovode do razočarenja", poručio je Rompej.

Kosovo je jedan od ključnih elemenata da se postigne sporazum o pristupanju EU, i to je jedno teško pitanje, bez koga se evropski proces ne može okončati, rekao je Van Rompej upitan koje su prepreke za ulazak Srbije u EU.

Izrazio je očekivanje da će kosovski problem, kada se povrati poverenje biti rešen kao što je to bio slučaj i sa Severnom Makedonijom.

Prema njegovim rečima, taj problem je rešen zahvaljujići poverenju i hrabrosti dva lidera.

"Zaista se nadam da će u EU nagraditi političku hrabrost, Kada imamo dovoljno poverenja moguće je da se prevaziđu emocije i iracionalni momenti i postigne sporazum", rekao je on i podsetio i na krizu koja je u Belgiji trajala 554 dana.

"I za rešavanje naše krize bilo je potrebno da povratimo poverenje, politčka volja nije dovljna morata da imate takve odnose u kojima može da dođe do dogovora", rekao je on i dodao da je potrebno mnogo toga da bi se povratilo povrenje.

Podsećajući na činjenicu da da je za EK Zapadni Balkan kljucno pitanje, Van Romej je izrazio očekivanje da će se problemi u oblasti vladavine prava, poglavlja 23 i 24 rešavati.

Van Rompej je rekao da razume predsednika Srbije koji kaže da su za ekonomski razvoj potrebini i drugi partneri.

foto Tanjug

"Nemamo ništa protiv toga, i mi želimo da privlačimo kineske investicije. Kina je dobrodošla i treba da imamo i sjajne odnose sa Rusijom, ali to sada nije lako zbog dešavanja u Uktajini", rekao je Van Rompej i dodao da je situacija sa Turskom još komplikovanija.

Van Rompej je ocenio da je za Srbiju važno da ima što više prijatelja, ali da su prednosti koje te zemlje mogu da donesu mnogo manje od onoga što EU može da donese.

Mi smo vaš najbolji trgovinski partner, investitor i tako će ostati u budućnosti, rekao je Van Rompej i dodao da je geografija još jedan snažan vezujući argument jer je poznato da je Srbija uvek najviše trgovala sa onima koji su joj bili najbliži.

Rompej je na pitanje da li je jednoj zemlji za opstanak važna EU rekao da Belgiji nije jer je ostnovana 1830 ali da joj je važna zbog mira i prosperiteta.

Kada pogledate brojke i počnemo od 1958. godine, otavaranja granica i stavanja zajedničkog teržista i dođemo do 1970. kada smo udvostručili nivo prosperiteta i taj rezultat je povezan sa našim idelaima kao što su mri i interesi, rekao je Rompej i nagalsio da Srbija može da deli sa EU dve važne stvari - mir, kako se ne bi ponovila prošlost i prosperitet.

Van Rompej je na primeru Poljske i Ukrajine pokazao koliki prosperitet donosi članstvo u EU.

Dve zemlje su 1990. imale isti BDP a danas poljska ima četiri puta veći u odnosu na Ukrajinu. To je korist od člnastva, ali to nisu samo inrteresi već i ideje i mir, rekao je Van Rompej.

Prema njegovim rečima, Srbija i EU imaju mnogo toga zajedničkog, tu su zajedničke vrednosti sa onima za koje se zalaže izabrani predsednik Srbije Alesandar Vučić - demokratija i sloboda.

On je naveo je istina da mnogo toga može da bude bolje čak i u Belgiji.

Kada govorimo o zajednickoj sudbini prva stvar su vrednosti, imamo i zajedničku geografiju, mnogi od vaših suseda su EU.

Pogledajte jednu mapu regiona Bugarska, Tuminija, Hrvatska Mađarska, sve su zemlje članice EU, okruženi ste EU, tako da je normalno da je vaša sudbina tamo gde priadaju i te zemlje.

"Delimo i evropsku civlizaciju, i veru uz katoličanstvo, prosetante ljudi zaboravljamnu da je pravoslavlje deo naše istorjie imamo Rumuniju, Grčku, Kipar i znamo ko je je kulturno nasljeđe Srbije Vi ćete ojačati tu treću struju naše evropske kulture i civilizacije. Radujem se tom danu kada ćete postati članica", rekao je Van Rompej koji je podsetio da je proširenje na Zapadni Balkan, za koje se zalaže, ključno da bi došlo do mira u tom regionu.

Mir će postojati kada sve republike bivše Jugoslavije postanu deo EU, poručio je Van Rompej i dodao da otvaranje pregovora nije bila koincidencija već želja da se to desi, jer, kako tvrdi, Zapadni Balkan je bio politički cilj.