SAMO sat pre početka Generalne skupštine Interpola u Čileu, Priština je juče povukla zahtev za članstvo u ovoj međunarodnoj policijskoj organizaciji. Kako saznajemo, nakon što je prebrojan potencijalan broj zemalja koje bi podržale njihov prijem, shvatili su da će doživeti fijasko na glasanju!

Šef diplomatije Ivica Dačić rekao je da je ambasadi Srbije u Parizu, jer je sedište Interpola u Lionu, juče nešto pre 15 sati dostavljena nota u kojoj premijer prištinske vlade u ostavci Ramuš Haradinaj povlači aplikaciju za članstvo.


PROČITAJTE JOŠ - Čestitka Stefanoviću: Posledice ulaska takozvanog Kosova u Interpol bile bi nesagledive


Haradinaj se u noti "pozvao" na izbore koji su u pokrajini održani 6. oktobra, zbog čega je, kako je naveo, u toku tranzicioni period izglasavanja nove vlade, pa zato "moli da zahtev bude odložen do sledećeg zasedanja Generalne skupštine Interpola", kada se nada da će biti primljeni u Interpol.

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović, koji predvodi našu delegaciju u Čileu, poručio je da je ovo velika pobeda Srbije, ali i međunarodnog prava, policije i svih onih država koje su govorile u prilog tome da se ne sme dozvoliti politizacija Interpola:

- Zahvaljujući ogromnom radu delegacije Srbije i tome što je najveći broj država članica GS doneo odluku da ne podrži aplikaciju prištinskih institucija, ona je povučena neposredno pred početak sednice - rekao je Stefanović.


Pročitajte još - VELIKA POBEDA SRBIJE: Lažna država Kosovo povukla zahtev za prijem u Interpol (VIDEO)

On je uoči početka GS oštro upozorio da bi prijem Prištine u Interpol imao dalekosežne posledice, da bi ugrozio borbu protiv kriminala u svetskim okvirima i doveo do duboke podele ove najstarije međunarodne policijske organizacije. Stefanović je izrazio zahvalnost svima koji poštuju teritorijalni integritet Srbije.

Iako se Haradinaj izgovara izborima, sigurno je da je potez Prištine bio iznuđen i prostom matematikom, odnosno činjenicom da ni ovog puta nisu uspeli da obezbede podršku dve trećine članica Interpola, koliko je potrebno za prijem.

Naruku Prištine sigurno nisu išle ni poruke poslate iz nekih od najmoćnijih država sveta da ostaju na strani Srbije, a koje su poslate uoči početka Generalne skupštine.

Tako je šef kineske delegacije na GS Interpola Daki Duan, tokom susreta sa Stefanovićem u Čileu, rekao da ukoliko članstvo Prištine i bude na dnevnom redu, oni neće podržati prijem tzv. Kosova.

Pre nego što je iz Santjaga stigla vest da je Priština povukla zahtev za članstvo, predsednik parlamenta Čilea Ivan Flores Garsija izjavio da njegova država nije poslala pozivnicu delegaciji kosovskih Albanaca za učešće na GS Interpola.


VUČIĆ: ZNALI DA NEĆE USPETI

PREDSEDNIK Aleksandar Vučić kazao je da je povlačenje zahteva Prištine pobeda za Srbiju, te istakao da su odustali kada su shvatili da će dobiti manje glasova nego na prethodnoj skupštini:

- Znali su oni od početka da neće da uspeju, ali su mislili da je trend povoljniji u odnosu na glasanje u Dubaiju. Odustajanje im nije glupa odluka, jer njihovi građani nisu bili u prilici da vide koliko su podrške izgubili. Uvek sam prilično pesimističan, ali rekao sam da sad očekujem pobedu. Ne volim da seirimo i da se radujemo, ali ovo je mala taktička pobeda za nas.

UZ NAS RUSIJA, BRAZIL, ANGOLA...

OŠTRU borbu vodila je naša delegacija. Koplja su se najviše lomila u Izvršnom komitetu, gde je posle žestoke rasprave propao pokušaj da lažna država istakne kandidaturu. Prema informacijama "Novosti", na našu stranu u ovom telu stali su Rusija, Argentina, Brazil i Angola. Zemlje koje su se i ranije pokazale kao naši čvrsti prijatelji snažno su se borile i odnele prevagu.

Izvršni komitet ima 13 članova, predstavnike: Alžira, Rusije, Argentine, UAE, Francuske, Brazila, Moldavije, Angole, Nigerije, Holandije i Koreje, dok su mesta Amerike i Azije upražnjena. Sedam članova ne priznaje tzv. Kosovo.