VELIKA pobeda Srbije i međunarodnog prava! Zahvaljujući ogromnom radu delegacije Republike Srbije, aplikacija takozvanog Kosova je povučena neposredno pred početak Generalne skupštine Interpola u Santjagu - objavio je ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović.

Zahvaljujući tome što je najveći broj država članica Generalne skupštine Interpola doneo odluku da ne podrži aplikaciju prištinskih institucija, zahtev Prištine, da bude deo Interpola, povučen je neposredno pred sednicu Generalne skupštine“, rekao je Stefanović, koji predvodi srpsku delegaciju na 88. Generalnoj skupštini Interpola u Santjagu.


Stefanović je istakao da je ovo značajna diplomatska pobeda Srbije, ali i pobeda međunarodnog prava, policije i svih onih država koje su govorile u prilog tome da se ne sme dozvoliti politizacija Interpola.


Ministar se zahvalio svim ljudima iz srpskog tima, iz ministarstava unutrašnjih i spoljnih poslova, Kancelarije za Kosovo i Metohiju, ali i svima onima koji su u prethodnih godinu dana neumorno radili i pomogli da imamo ovakav ishod.


Stefanović se zahvalio i svim državama koje su zajedno sa Republikom Srbijom bile pri stavu zaštite međunarodnog prava i onima koje su zajedno sa nama lobirale da rezultat bude ovakav.


Hvala građanima Srbije koji su nas podržali i koji su verovali u našu delegaciju. Hvala svima koji su pružili podršku i koji su doveli do toga da rezultat bude sjajan za našu zemlju. Ovo je veliki dan za pobedu međunarodnog prava i veliki dan za Republiku Srbiju“, zaključio je Stefanović.


Ambasadi Srbije u Parizu danas nešto pre 15 časova dostavljena je nota u kojoj Ramuš Haradinaj povlači zahtev za članstvo Kosova u Interpolu - izjavio je ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić..


Kako saznajemo iz diplomatskih izvora, Priština je bukvalno povukla zahtev sat vremena pre početka sednice Generalne skupštine Interpola. U tom trenutku su shvatili prebrojavajući glasove delegata koji bi bili na njihovoj strani da će doživeti debakl ukoliko dođe do izjašnjavanja država članica.


Početak Skupštine, na kojoj na kraju ipak neće biti zahtev takozvanog Kosova za prijem, zakazan je za 16 sati.


PROČITAJTE I: Stefanović upozorova pred bitku u Interpolu: Prijem Kosova bi imao dalekosežne posledice