Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan od danas je u dvodnevnuoj zvaničnoj posetu Srbiji, a domaćin mu je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Na Aerodromu "Nikola Tesla" dočekao ga je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, a zatim je ispred Palate "Srbija" upriličen svečani doček.

Nakon sastanka dvojice predsednika, održana je sednica Visokog saveta za saradnju Srbije i Turske, a razmenjeni su i potpisani sporazumi dve države.

Pratite iz minuta u minut posetu turskog predsednika Beogradu.


PROČITAJTE JOŠ: Sa Erdoganom stiže i 200 privrednika

PROČITAJTE JOŠ: Dolazak Erdogana i protest taksista - kolaps u najavi, ako već morate da idete - zaobiđite ove delove grada!

11:56 - ERDOGAN STIGAO U BEOGRADAvion turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana sleteo je na beogradski aerodrom "Nikola Tesla".


Predsednik Turske s brojnom delegacijom sleteo je na beogradski aerodrom oko 11.50.

12:08 - VUČIĆ DOČEKAO ERDOGANAPredsednik Aleksandar Vučić dočekao je na aerodromu turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana.

Nakon pozdravljanja sa delegacijama, predsednici su se uputili ka Palati Srbija, gde će biti organizovana ceremonija svečanog dočeka za turskog predsednika.

12:26 - KOLONA VOZILA U KOJOJ JE TURSKI PREDSEDNIK STIŽE PRED PALATU SRBIJA

Kolona vozila u kojoj je turski predsednik Redžep Tajip Erdogan stiže pred Palatu Srbija, gde je postrojena garda.

Pre i tokom intoniranja himni čuju se počasni plotuni.

Na crvenom tepihu gosta iz Turske dočekali su i članovi Vlade Srbije.

12:40 - SVEČANI DOČEK ZA ERDOGANA


Predsednik Aleksandar Vučić priredio je svečani doček ispred Palate Srbija za turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana.


Predsednike su pozdravili pripadnici Garde Vojske Srbije, intonirane su himne "Bože pravde" i "Marš nezavisnosti".


Vučić i Erdogan su se, zatim, pozdravili i sa delegacijama dve zemlje, koje čine ministri u vladama Srbije i Turske.

12:50 - VUČIĆ NA POČETKU SASTANKA POŽELEO DOBRODOŠLICU ERDOGANU"Veoma sam srećan što imamo priliku da Vas opet vidimo u Srbiji. Hvala Vam za odlične bilateralne odnose, verovatno najbolje u savremenoj istoriji", rekao je predsednik Aleksandar Vučić turskom predsedniku Erdoganu nakon obilaska izložbe "Srbija i Turska u dokumentima Osmanskog arhiva i Arhiva Srbije".


"Čestitam na odličnim rezultatima koje smo postigli zajedno, a pre svega u uvećanju robne razmene. Još jednom, dobro došli, osećajte se kao kod svoje kuće - rekao je Vučić svom turskom kolegi.

13:16 - VUČIĆ I ERDOGAN ZA DALjE UNAPREĐENjE DOBRE SARADNjE

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i njegov turski kolega Redžep Tajip Erdogan izrazili su u Beogradu uverenje da će bilateralni odnosi dve zemlje i ekonomska saradnja, koji su napredovali u poslednjih nekoliko godina, biti još bolji u budućnosti.


Na početku sastanka u četiri oka, Vučić je izrazio nadu da će ova, druga poseta Erdogana Srbiji biti još plodotvornija.


Predsednik Srbije je podsetio da su dve zemlje 2017. godine imale trgovinsku razmenu u obimu od 830 miliona evra i da su još tada konstatovali da ona treba da premaši milijardu evra.


Krajem prošle godine, trgovinska razmena dve zemlje premašila je milijardu evra.


"Hvala vam na tome i čestimam na tome i Turskoj i Srbiji", rekao je Vučić.


Erdogan je izrazio uverenje da trgovinska razmena može da premaši i 1,5 milijardi

evra.


Vučić je ukazao da će njih dvojica sutra razgovarati i sa liderima BiH, a Erdogan je istakao da će auto-put Beograd - Sarajevo, čijem će zvaničnom početku gradsnje sutra prisustvovati lideri tri zemlje, biti put mira i prijateljstva Srbije i BiH.14:32 - U BEOGRADU SA ERDOGANOM I HIDAJET TURKOGLU

U Beogradu boravi i čuveni turski košarkaš Hidajet Turkoglu, kao član delegacije predsednika Redžepa Tajipa Erdogana, a na veliko zadvoljstvo predsednika Aleksandra Vučića koji se sa njim tokom dočeka ispred Palate Srbija srdačno pozdravio.


"Brat Hido", kako ga zovu, veliki je prijatelj sa nekadašnjim saigračima iz Sakramenta Vladom Divcem i Predragom Stojakovićem, a trenutno obavlja funkciju predsednika Košarkaškog saveza Turske.


Foto D.Milovanović


Prilikom svečanog dočeka Vučić je razmenio nekoliko rečenica sa Turkogluom, uz osmeh, konstatući da je retkost da je neko od njega viši prilikom zvaničnih susreta.

Turkoglu je rođen u Istanbulu, ali su njegovi roditelji iz Sjenice, govori srpski i navijač je Partizana.

Nedavno je bio u poseti FK Partizan i dobio dres na poklon.

14:46 - SASTANAK VISOKOG SAVETA ZA SARADNjU SRBIJE I TURSKE

Drugi sastanak Visokog saveta za saradnju Srbije i Turske, kojim predsedavaju šefovi države Aleksandar Vučić i Redžep Tajip Erdogan, počeo je danas u Beogradu.

Erdogana je danas, kada je doputovao u dvodnevnu posetu Srbiji, na Aerodromu "Nikola Tesla" dočekao Vučić, a potom mu ispred Palate "Srbija! priredio svečani doček, uz intoniranje državnih himni i smotru počasnog bataljona Garde. Pošto su zajedno razgledali izložbu "Srbija i Turska u dokumentima Osmanskog arhiva i Arhiva Srbije", imali su sastanak "u četiri oka".
15:00 - ERDOGAN: OČEKUJEM IZUZETNO PLODNE SASTANKE U BEOGRADU

Sednica Visokog saveta za saradnju Srbije i Turske kojoj prisustvuju dvojica predsednika Aleksandar Vučić i Redžep Tajip Erdogan počela je nakon jedno i po časovnog tet-a-tet sastanka dvojice državnika.

Erdogan je na početku sastanka rekao da očekuje izuetno plodan sastanak i podsetio na to da Srbija i Turska ove godine obeležavaju 140 godina diplomatskih odnosa.

Turski predsednik je dodao da očekuje da će bilateralna saradnja na poljima ekonomije, politike, kulture.. dve zemlje biti još bolja u budućnosti i preneo srdačne pozdrave turskog naroda i njihovu ljubav prema ljudima u Srbiji.

Predsednik Vučić je zahvalio turskom predsedniku što je doveo u Srbiju brojnu privrednu delegaciju i istakao da je robno-trgovinska razmena dve zemlje u poslednje dve godine napredovala.

U poslednje dve godine napravili smo veliki iskorak, robna razmena je za 300 miliona viša”, kazao je Vučić.

Predsednik Srbije je kazao da su na bilateralnom sastanku razgovarali o mnogim važnim temama i izrazio uverenje da bilateralni odnosi dve zemlje, kao i ekonomski mogu još napredovati.


15:38 - TURSKA I SRBIJA POTPISALE VIŠE SPORAZUMA O SARADNjI

Srbija i Turska razmenile su danas u prisustvu predsednika Aleksandra Vučića i Redžepa Tajipa Erdogana više potpisanih sporazuma o saradnji.


Razmenjeni su bilateralni sporazum o saradnji u oblasti bezbednosti, memorandum o uzajamnom razumevanju u oblasti socijalne zaštite, sporazum o saradnji vlada Srbije i Turske u oblasti industrije i tehnologije.


Razmenjen je i memorandum o razumevanju o zajedničkim policijskim patrolama, okvirni vojni sporazum Srbije i Turske, protokol o saradnji u oblasti nauke i tehnologije, memorandum o razumevanju između Razvojne agencije Srbije i Razvojne agencije za mala i srednja preduzeća Turske, kao i memorandum o razumevanju RATEL-a i Uprave za informaciono-komunikacione tehnologije Turske o saradnji u oblasti elektronske komunkacije i poštanskih usluga.


Potpisani sporazumi o saradnji razmenjeni su na ceremoniji u Palati Srbije, posle sednice Visokog saveta za saradnju Turske i Srbije kojom su predsedavali predsednici Redžep Tajip Erdogan i Aleksandar Vučić.

15:39 - VUČIĆ: ZAJEDNIČKI CILj NAM JE MIR NA BALKANU

Naš najvažniji zajednički politički cilj je mir na Balkanu, rekao je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić nakon razgovora sa turskim predsednikom Redžepom Tajipom Erdoganom i ukazao da u takvim okolnostima ekonomija može da raste, a ekonomska saradnja Srbije i Turske, istakao je, dramatično napreduje.


Izražavam iskreno zadovoljstvo zbog ponovne posete predsednika Turske Srbiji. Nadam se da ćete dolaziti češće, jer svaki dolazak dodatno podstakne razvoj odnosa, unapređuje dramatično trgovinsku razmenu, znači veću obostranu posetu turista, pospešuje kulturnu razmenu i neuporedivo poboljšava saradnju u svim oblastima“, kazao je Vučić na zajedničkoj konferenciji za štampu.

15:51 - ERDOGAN: SRPSKA STRANA SAGLASNA DA SE OTVORI KONZULAT U NOVOM PAZARU

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan izjavio je da se srpska strana saglasila da se otvori turski konzulat u Novom Pazaru i da se nada da će on biti od koristi.16:33 - ERDOGAN O KIM: VUČIĆ DAO NAJPRIKLADNIJI ODGOVOR

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je danas da se Turska, kad je reč o kosovskom pitanju, vodi u skladu sa svojim interesima, koji su različiti od srpskih, ali da je veliki pomak to što je predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan poručio da će prihvatiti svako rešenje do kojeg dođu Beograd i Priština.

Turska je priznala jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova, ali je Erdogan uoči posete rekao da pozdravlja pregovore Beograda i Prištine i da će svako rešenje koje se u pregovorima postigne, biti prihvatljivo za Ankaru.

"Naši interesi po tom pitanju su i dalje različiti, ali mu hvala na tome i to je veliki pomak, što je prihvatio da svako moguće rešenje koje bismo mi postigli sa Albancima bude prihvatljivo za Tursku", rekao je Vučić."Za nas Srbe samo jedna stvar nije dobra, ako se ne pokažemo kao dobri domaćini. Što ne znači da treba da se ulizujemo bilo kome, već da moramo da vodimo računa da ne uvredimo goste".

Erdogan je potom zahvalio Vučiću na tom odgovoru.

"Moj prijatelj je dao najprikladniji odgovor", rekao je Erdogan.

17:17 - DAČIĆ I ČAVUŠOGLU: ODNOSI SRBIJE I TURSKE BIĆE „JOŠ RAZNOVRSNIJI I DUBLjI“

Ministri spoljnih poslova Srbije i Turske, Ivica Dačić i Mevlut Čavušoglu, danas su u Beogradu "izrazili zadovoljstvo dosadašnjim razvojem bilateralnih odnosa, koji će u narednom periodu biti još raznovrsniji i dublji", ;saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Srbije. Na sastanku "u konstruktivnoj i prijateljskoj atmosferi" ministri su se saglasili da je "neophodno načelno dogovoriti dinamiku novih susreta, kao i razgovora koji se na istom nivou vode u sklopu trilateralnog mehanizma saradnje Srbije, Turske i Bosne i Hercegovine".

18:35 - STEFANOVIĆ I FIDAN O SARADNjI U BORBI PROTIOV TERORIZMA...

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović sastao se danas u Beogradu sa Hakanom Fidanom, direktorom Nacionalne obaveštajne službe Turske sa kojim je razgovarao o saradnji u oblasti bezbednosti.


Oni su posebnu pažnju posvetili zajedničkom suprotstavljanju terorizmu i organizovanom kriminalu, navodi se u saopštenju MUP.


Sastanku je prisustvovao i direktor Bezbednosno-informativne agencije Bratislav Gašić.