DIJALOGOM između vlasti i opozicije, čija će prva runda biti održana 9. i 10. oktobra, posredovaće predstavnici Evropskog parlamenta Eduard Kukan i Knut Flekenštajn.

Na razgovore, na kojima će teme biti izborni uslovi, nadzorna tela, mediji, REM i RTS, glasački spiskovi i finansiranje kampanja, biće pozvani lideri svih partija koji imaju pravo da povedu još po jednog saradnika.

Plan je da budu održane tri runde razgovora do kraja godine. Na dnevnom redu naći će se i dugoročno popravljanje političke atmosfere, praksa i procedura u zakonodavnom domu.

Predsedavajući Spoljnopolitičkog odbora Evropskog parlamenta Dejvid Mekalister predložio je da se govori po azbučnom redu i da svi imaju po pet minuta.

PROČITAJTE JOŠ - Mekalister miri vlast i opoziciju

Svi predstavnici vlasti će se odazvati na poziv, dok je i dalje enigma ko će se od predstavnika opozicije pojaviti.

BEZ PRISUSTVA MEDIJA EVROPSKI predstavnici predložili su da se razgovara bez prisustva javnosti i zamolili učesnike da se toga i pridržavaju i ne iznose detalje razgovora. Kukan i Flekenštajn će imati zadatak da na kraju svake runde razgovora saopšte rezultate i da li je došlo do konsenzusa.

Kako nam je nezvanično rečeno u Demokratskoj stranci, demokrate polažu velike nade u posredovanje EU, a neizvesno je hoće li biti još članica Saveza za Srbiju. Tu će biti i Pokret slobodnih građana, čiji je lider Sergej Trifunović i tražio evropsko posredovanje.

Inače, u procesu unapređenja izbornog procesa, Ministarstvo finansija je objavilo nacrt izmena Zakona o finansiranju političkih aktivnosti. U tom dokumentu se precizira da političari u izbornoj kampanji ne smeju da koriste sredstva iz budžeta, niti resurse kojima raspolažu kao javni funkcioneri ili državni službenici. Zabranjeno je da u kampanji koriste i službene prostorije, vozila, veb-sajtove, inventar državnih organa ili javnih ustanova.

PROČITAJTE JOŠ - Dijalog sledeće nedelje?

Izuzetak od zabrane korišćenja službenih prostorija i usluga državnih organa, može se napraviti samo onda kada su te prostorije i usluge dostupne svim kandidatima pod istim uslovima.

Novina u predlogu Vlade jeste i to da političke stranke, grupe građana i drugi učesnici izbora mogu prijaviti zloupotrebe Agenciji za borbu protiv korupcije, dok po još važećim propisima, Agencija postupak pokreće isključivo po službenoj dužnosti. Propisan je i rok od pet dana, od kada je stranka obaveštena da postoji prijava protiv nje, da Agencija odluči da li je bilo zloupotrebe. Odluku o eventualnom kršenju zakona Agencija mora da objavi na svom sajtu u roku od 24 sata od njenog donošenja.