IZBOR predstavnika Mađarske za komesara za proširenje EU bio bi vetar u leđa evropskom putu Srbije, bez obzira na to da li će na ovo mesto, posle "popravnog ispita", doći Laslo Tročanji ili neki novi kandidat. Zato Beograd budno prati šta će biti briselski rasplet posle odluke u četvrtak Odbora za pravne poslove EP da Tročanji nije podoban zbog potencijalnog sukoba interesa.

Prema rečima ministra za evropske integracije Jadranke Joksimović, "odluka o odbijanju mađarskog kandidata Tročanjija i rumunskog kandidata za transport Rovane Plumb, za komesare u budućoj Evropskoj komisiji zbog sukoba interesa predstavljaju apsolutni presedan u dosadašnjoj praksi u EU".

Pročitajte još - EVROPSKI PARLAMENT: Rampa Orbanovom kandidatu

- Iako ne bih želela da se dublje upuštam u analizu odluka, činjenica je da postoje nejasnoće u pogledu daljih koraka i procedure i da se očekuje reakcija predsednice EK Ursule fon der Lejen. Nesporno je da Mađarska i Rumunija ne gube pravo da imaju komesare u EK, bez obzira na to da li će ostati pri nominovanim kandidatima ili predložiti nove. Očekujem da oba resora zadrže ove države, ali videćemo kako će se razvijati situacija - kaže Joksimović za "Novosti". - Dalja procedura biće sprovedena na osnovu konsultacija Fon der Lejen sa predsednikom EP Davidom Sasolijem, a na osnovu tumačenja poslovnika EP i konsultacija između političkih grupacija.

Joksimovićeva navodi da Srbija, kao zemlja kandidat, očekuje da novonastala situacija ni na koji način ne utiče na resor proširenja.

Jadranka Joksimović

Narednu odluku donosi Odbor za spoljnu politiku i vodiće se borba da li ovde može da se obezbedi većina glasova za Tročanjija. Posle konsultacija u Briselu znaće se i da li će Budimpešta, ipak, ići na zamenu kandidata. Mađari od resora za proširenje svakako neće odustati, jer su i pre pet godina bili zainteresovani kada se kao kandidat pominjao Tibor Navračič.

Kako nam je rekla Suzana Grubješić, generalni sekretar Evropskog pokreta, za Srbiju je izuzetno bitno da Mađarska dobije ovaj portfelj:

- Zemlja sused se žestoko zalaže za proširenje, a naročito za evropski put Srbije.

Inače, Tročanjiju se na dušu stavlja što je kao ministar pravde u Vladi Viktora Orbana, sputavao slobodu sudstva, zabranio nevladinim organizacijama da pomažu migrantima i zalagao se za podizanje ograde na granici sa Srbijom. Dok se čeka da se vidi da li će Mađarska ostati pri svom izboru, Rumunija će zameniti Plumbovu, jer su poslanici liberali već najavili da je neće podržati na sledećoj stepenici.


SRPSKI, DA SE RAZUMEMO

ČLAN Odbora regija u Briselu i Komisije za pristup naše zemlje EU, Slovenac Aleksandar Jevšek, rekao je u petak da njegova država želi Srbiju u EU:

- Imamo u Briselu godišnje sastanke sa predstavnicima Srbije, I tada govorim srpski da se bolje razumemo. Svrha toga je interes EU, posebno Slovenije, da Srbija uđe u EU.