SASTANCI sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel, a potom i sa predsednikom Vlade Grčke Kirijakosom Micotakisom, prvi su danas na dnevnom redu Aleksandra Vučića tokom njegovog četvorodnevnog boravka u Njujorku. Srpski predsednik do četvrtka učestvuje na 74. zasedanju Generalne skupštine UN, čija će glavna tema biti klimatske promene. Ipak, Vučićev prioritet su kosovsko pitanje i međudržavni odnosi.

Sastanak sa Merkelovom zakazan je na njenu inicijativu, a Vučić je rekao da ga je iznenadilo što je nemačka kancelarka, koja u SAD ostaje dan i po, zatražila sastanak sa njim i da joj je zahvalan na toj vrsti pažnje.

Prema programu, predsednik Vučić će drugog dana boravka prisustvovati otvaranju zasedanja i imati susret sa generalnim sekretarom UN Antoniom Guteresom, a Generalnoj skupštini UN obratiće se u četvrtak.


PROČITAJTE JOŠ: PRVI SUDIJA UNMIKA OTKRIVA: Amerikanci štitili tzv. OVK i propuštali teroriste na jug Srbije

Tokom boravka u Njujorku srešće se i sa ruskim ministrom spoljnih poslova Sergejom Lavrovom, zatim premijerom Irske Leom Varadakarom, predsednicima Gvatemale i Palaua, Džimijem Moralesom i Tomasom Remengesom. Razgovaraće i sa čelnicima Svetskog jevrejskog kongresa Ronaldom Loderom, i Svetskog ekonomskog foruma Bergerom Brendeom.

Na njegovoj agendi je i razgovor sa v. d. pomoćnika sekretara za evropske i evroazijske poslove u Stejt departmentu, Filipom Rikerom i političkim direktorom Forin ofisa Ričardom Murom.

Predsednik Srbije prisustvovaće i prijemu koji priređuje predsednik SAD Donald Tramp za učesnike zasedanja.