DA je potpisivanje sveobuhvatnog sporazuma između Beograda i Prištine neizvodljivo postići tokom ove jeseni, što je bila želja odlazeće evropske administracije, bilo je očigledno već duže vreme, a novi list okrenula je u sredu nemačka kancelarka Angela Merkel poručivši da Brisel i Berlin ne postavljaju rok za postizanje dogovora dveju strana.

Takva pozicija, zapravo, i ne treba da čudi jer je bez obzira na poruke zapadnih zemalja da treba "iskoristiti momenat", nastavak dijaloga trenutno teško predvidiv zbog insistiranja Prištine na taksama na srpsku robu, vanrednih izbora za kosovski parlament, kao i kampanje koja će uslediti kada se raspišu izbori za Skupštinu Srbije.

Politički analitičar Dragomir Anđelković kaže, za naš list, da je poruka Merkelove posledica toga što postoji svest o svim ovim okolnostima u kojima ne može da se diktira brz tempo dijaloga.

- Postoji i druga strana medalje, a to je činjenica da se EU nije pokazala uspešnom u pregovaračkom procesu. Istovremeno, SAD nastoje da se direktnije angažuju, dok je i Rusija spremna da se priključi. U toj situaciji EU ne bi želela da drugi završe proces koji su oni započeli i da na taj način budu poniženi. Zbog svega toga donekle menjaju taktiku sa porukom "da nema rokova" - navodi Anđelković.

Pročitajte još - Brnabić: Imamo jednu tačku neslaganja sa Nemačkom

Ipak, kada bi Amerika htela da se jače angažuje i izvrši pritisak na Albance da se zaista postigne kompromis, a ne da Srbija "kapitulira", Anđelković kaže da bi sve moglo da se završi u kraćem roku. Međutim, pošto i u SAD slede izbori, teško je očekivati, ukazuje on, da će Vašington praviti zaokrete u svojoj spoljnoj politici.

Inače, kada se u Briselu usvajala nova strategija EU za Zapadni Balkan početkom 2018. godine, ambiciozno se zamišljalo da Srbija i Kosovo pravno obavezujući sporazum potpišu do kraja 2019, ali se u poslednji čas odustalo od toga da se taj rok upiše u strategiju, pa se u njemu našla formulacija da bi dve strane trebalo "što pre" da zaključe sporazum o normalizaciji odnosa.

Pročitajte još - SUSRET MERKELOVA-BRNABIĆEVA: Nema roka za Kosovo i ulaz u Evropsku uniju

MANTER: HARČENKO MOŽE DA POMOGNE

BIVŠI ambasador SAD u Srbiji i predsednik Instituta "Istok-Zapad" Kameron Manter podržao je u četvrtak ideju da se u dijalog o KiM uključi više aktera, ali je naveo da će biti potrebno možda mesec, dva pre nego što bude jasno ko će sve učestvovati. On je istakao da u SAD postoji "politički osećaj da stvari mogu da se pokrenu", a upitan o mogućem učešću Rusije, naveo je da je ruski ambasador u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko rekao da za Kosovo ne može biti rešenja bez Rusije.

- Stručnjak kao Harčenko bi mogao da pomogne, i to je razumno očekivati - rekao je Manter za N1.