POSLE susreta predsednika Srbije Aleksandra Vučića i pape Franciska praktično je "zacementirana" podrška Vatikana u razrešavanju kosovskog čvora, posebno u očuvanju naše kulturne baštine i svetinja na Kosovu i Metohiji.

Prema našim informacijama, interes Svete stolice je da se sačuvaju svi hrišćanski verski i kulturni spomenici na Kosovu i Katolička crkva je spremna da o ovom pitanju, zajedno sa Srbijom, razgovara i sa drugim državama.

Na podršku Vatikana, koji ne priznaje nezavisnost Kosova i ima veliki ugled i moralni autoritet u katoličkom svetu, Beograd naročito može da računa ukoliko Priština ponovo pokuša da "prisvoji" naše nasleđe apliciranjem za članstvo u Unesku.

Vučić je u četvrtak u Vatikanu poglavaru Rimokatoličke crkve preneo da odnose Srbije i Svete stolice odlikuje podudarnost stavova po značajnim međunarodnim pitanjima i ukazao na značaj zaštite prava srpskog i ostalog nealbanskog stanovništva na KiM, zaštite i obnove srpskog verskog i kulturnog nasleđa, posebno pravoslavnih crkava i manastira pod zaštitom Uneska.

Bivši ambasador Srbije u Vatikanu i pri Unesku Darko Tanasković kaže da je Sveta stolica dobro obaveštena, da zna šta radi i šta su njeni interesi:

Pročitajte još - Vatikan ne menja stav o Kosovu

- Vatikan se zalaže za mir, stabilnost i dijalog. Za razliku od većine drugih zapadnih država, on pitanje Kosova sagledava i u okviru sučeljavanja islamskog i hrišćanskog sveta. I tokom razgovora predsednika Vučića u Vatikanu bilo je jasno da se taj aspekt uzima u obzir, ali postoje i mnogi drugi razlozi zbog kojih Sveta stolica ne menja svoj stav u vezi sa KiM.

Kada je reč o kandidaturi Kosova za ulazak u Unesko, Tanasković navodi da je to danas mnogo teže i da se može očekivati da zahteva uopšte ne bude, ali dodaje da se sa Prištinom nikada ne zna.

PRITISCI PRIŠTINA već duže vreme vrši priličan pritisak, i sama i preko svojih pokrovitelja, kako bi ostvarila veći uticaj u Vatikanu, međutim, kažu naši sagovornici, to nije izvesno. Dolaskom pape Franciska na čelo Rimokatoličke crkve uspostavljen je intenzivniji dijalog sa Srbijom, a veoma je značajna i njegova odluka da stopira proces kanonizacije ranije već beatifikovanog Alojzija Stepinca.

I spoljnopolitički analitičar Nemanja Starović, za "Novosti", ukazuje da Sveta stolica, iako najmanja po površini i broju stanovnika, predstavlja veliku silu u svetu diplomatije, budući da njene stavove po brojnim međunarodnim pitanjima visoko uvažavaju, a neretko i slede mnoge dominantno katoličke države:

- Zato je važan principijelan stav Vatikana o nepriznavanju jednostrano proglašene nezavisnosti KiM, jer učvršćuje veliki broj država Latinske Amerike na pozicijama koje su saglasne s međunarodnim javnim pravom i interesima Srbije. Kroz dijalog sa Vatikanom možemo postići daleko bolje rezultate na planu zaštite našeg kulturnog i religijskog nasleđa na KiM nego oslanjanjem na dobru volju albanskih biskupa sa tog područja, koja često izostaje.

Inače, kako su "Novosti" već pisale, Beograd će u nastavku dijaloga o normalizaciji odnosa insistirati na tome da se na neograničeni period zadrži pravni režim zaštite za 44 objekta koja predstavljaju specijalne zone srpske kulturne i verske baštine na KiM. Osim toga, naša strana tražiće da u zaštićeni režim uđu još neka kulturna dobra i hramovi SPC, kao i da se našoj Crkvi omogući da ima puno pravo raspolaganja svom svojom pokretnom i nepokretnom imovinom.

Manastir Gračanica, Foto I. Radulović


U Specijalne zaštitne zone srpske baštine potpadaju manastiri Visoki Dečani, Gračanica, Pećka patrijaršija, koji su pod zaštitom Uneska, ali i drugi hramovi i crkve u Gnjilanu, Štrpcu, Srbici, Klini, Orahovcu..., kao i srednjovekovni most Vojnovića u Vučitrnu, spomenik Gazimestan, tvrđava Zvečan, srednjovekovni grad Novo Brdo, selo Velika Hoča...


VUČIĆ: ZAHVALNOST UNESKU

PREDSEDNIK Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je u petak sa sa generalnom direktorkom Uneska Odri Azule, kojoj je preneo da Beograd ceni aktivnosti te organizacije u zaštiti ugroženog srpskog istorijskog, kulturnog i verskog nasleđa na Kosovu, jer je to nasleđe celog sveta. Vučić je podržao napore Azule da sačuva temeljne vrednosti na kojima je zasnovan rad Uneska, kao i da spreči politizaciju te organizacije.