IZABRANA predsednica Evropske komisije Nemica Ursula fon der Lajen predala je u ponedeljak predlog za raspored komesarskih mesta Evropskom savetu, a u radnom dokumentu u koji su "Novosti" imale uvid, hrvatska kandidatkinja Dubravka Šuica predložena je za budućeg komesara za proširenje. Izbor se drži u tajnosti, a raspodela resora u utorak bi trebalo da bude objavljena.

Protiv Šuice su se, međutim, podigli mnogi. Ona se zalaže za proširenje, ali je u istupima kao evropska poslanica bila veoma oštra prema Srbiji. Govorila je o "Miloševićevoj velikosrpskoj agresiji", tražila "povratak opljačkanog hrvatskog kulturnog blaga" i zahtevala da se zatvaranje svih poglavlja uslovi "zatvaranjem svih otvorenih pitanja iz prošlosti". Bila je i predvodnik u podnošenju amandmana kojima je zahtevala da se bilateralna pitanja između Srbije i Hrvatske otvore na početku pregovora o članstvu Srbije u EU. Uz to, već je izjavljivala da je nerealno da Srbija postane članica 2025. godine.


PROČITAJTE JOŠ: Ambasadorka Srbije odbila da primi protestnu notu Hrvatske

Zbog toga se u ponedeljak pominjalo da bi resor proširenja, ipak, mogao da dobije Slovenac Janez Lenarčič, a da bi Šuica mogla da preuzme "njegov" viđeni resor za pomorstvo i ribarstvo. Iz slovenačkih izvora "Novosti", međutim, saznaju da bi Lenarčič mogao da bude komesar za humanitarnu pomoć.

U tom slučaju, kao mogući kandidati za komesara za proširenje nezvanično su pominjani Italijan Paolo Đentiloni, čije ime na spisku u koji su "Novosti" imale uvid stoji uz industriju i unutrašnje tržište, Mađar Laslo Tročanji za koga je "predviđen" resor humanitarne pomoći, ili Bugarka Marija Gabrijel kojoj su prvobitno namenjeni kultura i obrazovanje. Čak nije isključeno da to bude i dosadašnji komesar Johanes Han,kome je već "dodeljen" važan resor unutrašnjih poslova.