U DANU kada budu otvorena birališta, lideri Saveza za Srbije planiraju da organizuju mitinge širom Srbije, a posebno veliki skup priželjkuju u Beogradu. Prema našim saznanjima, računaju da bi stvaranjem takve atmosfere mogli da utiču na to da građani koji žele da izađu na glasanje ipak ostanu kod kuće, što bi se ubeležilo kao plus ovoj koaliciji, čije stranke članice poslednjnih dana donose odluke o bojkotu sledećih izbora.

Mogućnost organizacije protesta na dan izbora najavio je i predsednik Dveri i jedan od lidera SzS Boško Obradović, koji je otišao i korak dalje izjavom da, "pošto na okruglim stolovima nije prihvaćen nijedan zahtev građana i opozicije, opoziciji ne preostaje ništa drugo nego da vlast ruši na ulici".

Komentarišući Obradovićevu najavu, analitičar Dejan Vuk Stanković kaže da je reč o političkoj provokacije i ocenjuje da će se ona "završiti tragikomično":

- To je pokušaj kopiranja 5. oktobra, ali atmosfera u društvu nije ni slična, niti SzS ima snagu i podršku koju je onda imao DOS. Očekujem da izbori budu regularni, a miting opozicije neće biti sporan, ako ne bude nasilja. Ovo nije trenutak za takav pristup, već za pomirljivije tonove i pokušaj dogovora. Ali ovakvim izjavama, Obradović pokazuje da Savezu dogovor i dijalog nisu ni bili cilj.

Pročitajte još - Boško preti: Rušimo vlast na ulici!

Dveri su već donele odluku o bojkotu, kao i Narodna stranka Vuka Jeremića i SSP Dragana Đilasa. Ostatak Saveza odluku bi trebalo da donese do 15. septembra, a najviše rezervi prema toj opciji imaju u Demokratskoj stranci. Značajan deo funkcionera i poslanika DS, koji se protivio i napuštanju parlamenta, smatra da bi neizlazak na izbore samo dodatno marginalizovao opoziciju i sve stranke Saveza podredio Đilasu i Obradoviću, kao najvećim zagovornicima vaninstitucionalnog rušenja režima.

Vlada je nedavno formirala i radnu grupu za unapređivanje izbornih uslova, ali iz Dveri su u petak odgovorili da smatraju da vlast nema nameru da zaista nešto popravi jer je na čelo tog tela postavila ministra unutrašnjih poslova Nebojšu Stefanovića i bivšeg predsednika RIK Dejana Đurđevića.

Pročitajte još - VUČIĆ O OPOZICIJI: Svetsku stvar od izbora prave, jer nemaju glasove

LUTOVAC: BEZ PARCIJALNIH DOGOVORA

PREDSEDNIK DS Zoran Lutovac u pismu upućenom jednom od organizatora okruglog stola vlasti i opozicije Milanu Antonijeviću poručio je da bi, umesto o "parcijalnim aspektima izbornog procesa", trebalo razgovarati o predlogu za slobodne izbore, koji je sastavila grupa eksperata u ime učesnika protesta "1 od 5 miliona". Lutovac je pismo poslao kao odgovor na poziv za učešće na četvrtom okruglom stolu, koji je održan u četvrtak na FPN i na koji predstavnici SzS nisu došli.