Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić istakao je danas da Srbija ima pravo da potpisuje sporazume o slobodnoj trgovini do članstva u EU, koje nije tu "iza ćoška" i o kojem se ne može govoriti kao izvesnoj skorijoj budućnosti.

Dačić je preneo da je na sastanku šefova diplomatija EU sa "partnerima sa Zapadnog Balkana" u Helsinkiju na marginama bilo pitanja šta znači potpisivanje sporazuma o slobodnoj trovini sa Evroazijskom unijom.

"Nema nikakvih nejasnoća niti sporova vezano sa EU. Nije reč o nekom članstvu, već sporazumu o slobodnoj trgovini koji imamo potpisan sa nekoliko zemalja u svetu, a deo tih zemalja je okupljen i oko Evroazijske unije", objasnio je Dačić svojim sagovornicima.

PROČITAJTE JOŠ - Lajčak: Realnost Kosova je da nije priznato od pet članica EU; Srbija ne bi trebalo da potpisuje ugovor sa Evroazijskom unijom

Ukazao je da će Srbija, isto kao što je morala da učini Hrvatska kada je ulazila u EU, kada bude postala članica morati da poštuje odluke EU, kao i da neće moći da ima samostalne sporazume o slobodnoj trgovini sa drugim zemljama.

"Ali to je kada budemo ušli u EU. To nije iza ćoška. Ne govorimo o tome kao izvesnoj i skorijoj budućnosti“, podvukao je Dačic i poručio da je nepristojno da sada neko napada Srbiju što radi u svom interesu.

Izrazio je žaljenje što je došlo do promene formata tradicionalnog sastanaka koji se organizuje svakih šest meseci.

Međutim, ocenio je da je visoka predstavnica EU Federika Mogerini iz svojih razloga završetka mandata promenila formu i nisu pozvane samo zemlje kandidati, već „partneri sa Zapadnog Balkana“.

„To je pre svega urađeno da bi mogli da učestvuju ministri sa KIM i BiH“, rekao je on.

Dačić je kazao da je Srbija izrazila svoje nezadovoljstvo zbog promene formata, ali da će učestvovati na svim sastancima koji se budu održavali u Gimnih formatu.

„Smatramo da nije bilo razloga da se taj sastanak sa zemljama kandidatima ne realizuje, a ovaj je mogao da bude organizovan u bilo koje drugo vreme“, rekao je on.

Preneo je da je na sastanku većina ministara EU govorilo pozitivno vezano za proces proširenja, a ministri Zapadnog Balkana nisu bili previše optimistični i pozitivni.

Dačić je izneo stav Srbije vezano za regionalnu stabilnost i saradnju, kao i spremnost na kompromise.

Pozvao je još jednom Prištinu da ukine takse, dodajući da je iluzorno je razgovarati o regionalnoj saradnji, a da pri tom postoje takse.

Podsetio da je EU bila garant Briselskog sporazuma, a da danas niko ne spominje da nije implementiran, te da nije urađeno ni ono najvažnije iz sporazuma - formiranje ZSO.

Na zahteve prestanka lobiranja za povlačenje priznanja nezavisnosti Kosova odgovorio je pitanjem - "hoćete li i vi da prestanete da lobirate za Kosovo", na šta niko, kako kaže, nije odgovorio.

"Rekao sam da je, od kada su počeli Briselski pregovori, više od 25 zemalja priznalo Kosovo, a da se mi nismo bunili, a oni se sada bune. ''Ajmo svi da napravimo moratorijum. Ali to nema nikakve veze sa taksama, koje moraju biti ukinute“, podvukao je on.

Sastanak je, prema njegovim rečima, bio koristan u smislu razmene mišljenja, ali ništa spektakularno i nikakvih novih poruka nema prema Srbiji.

Preneo je da je najpozitivnije o Srbiji je govorio je šef mađarske diplomatije Peter Sijarto, kao i da u Helsinkiju nisu bili svi ministri iz EU, a tako šef španske diplomatije koji nije došao zbog pozivanja partnera, a ne kandidata.

"Dobre poruke za nas sa samog sastanka, a to je da ipak računaju na Zapadni Balkan, ali od priče do toga da postane izvesna skora budućnost je dalek put. Nadam se da ćemo preći taj put", zaključio je Dačić.