NAKON što je premijer privremenih institucija u Prištini Ramuš Haradinaj saslušan u Specijalnom tužilaštvu u Hagu, kao osumnjičeni za ratne zločine na KiM tokom 1998. i 1999. godine, istim putem će, sva je prilika, i njegov rođeni brat Daut.

Na ovaj scenario ukazuje i predsednik Evroatlantske stranke Kosova Miljaim Zeka, koji je u petak izjavio da će posle Ramuša i Daut Haradinaj morati da da iskaz pred Specijalnim sudom za zločine tzv. OVK. On je u intervjuu za "T7" rekao da ranije nije želeo to da iznosi u javnost iz poštovanja prema njihovom ocu Hiljmiju Haradinaju, preneo je prištinski "Zeri".


PROČITAJTE JOŠ:
Zastava tzv. države Kosovo uklonjena sa tvrđave u blizini Novog Brda

Zeka je dodao i da poziv Specijalnog suda nije pravi razlog ostavke Ramuša Haradinaja, već da je to odlučio nakon izjave koalicionog partnera Kadrija Veseljija, koji je iz službene posete Americi poručio da Haradinaj komunicira sa SAD kao sa Srbima. Prema njegovim rečima, ostavka bi bila razumna da je protiv Haradinaja podignuta optužnica.

Braća Haradinaj označena su kao krivci za najmonstruoznije zločine u operativnoj zoni Dukađini, za koju su bili zaduženi, a gde su formirali više od 160 ilegalnih zatvora, odakle su žrtve, između ostalog, odvođene i u "žutu kuću" zbog vađenja i prodaje organa.

Dauta smatraju i glavnim organizatorom likvidacija svedoka protiv Ramuša u Hagu, kao i njegovih političkih protivnika. On je bio Ramušev zamenik, kao komandanta OVK, a posle je postao član glavnog štaba ove terorističke organizacije i komandant 131. brigade, koja je počinila mnoge zločine na području Dečana. Procene su da je ta grupa samo 1998. na području Peći, Đakovice i Dečana ubila oko 30 policajaca.


PROČITAJTE JOŠ:
PRIŠTINA HOĆE U INTERPOL: Prljavim novcem kupuju glasove kao u Dubaiju

NOVI ISKAZI I SVEDOCI

RADNA grupa skupštinskog Odbora za Kosovo i Metohiju prikupila je nove dokaze koji Ramuša Haradinaja, a verovatno i njegovog brata Dauta, mogu da odvedu na optuženičku klupu. Prema rečima šefa odbora za KiM Milovana Drecuna, ima mnogo izjava i svedoka, kao i 237 dokumenata koji ukazuju na odgovornost, pre svega, Ramuša za najstrašnije zločine.