DOK od Beograda traže da obustavi kampanju za povlačenje priznavanja nezavisnosti lažne države Kosovo, najmoćnije zapadne sile i same su u akciji agresivnog lobiranja kako države koje su već stale uz Prištinu, a sada se kolebaju, ne bi promenile svoj stav!

Kako saznaju "Novosti", u tome prednjače SAD, Velika Britanija, Nemačka i Francuska, tačnije, sve zemlje Kvinte osim Italije. Pomenute države su pre nekoliko dana potpisale licemerno saopštenje u kojem od Srbije traže da prestane da radi ono što i sami rade - da lobira za svoje interese.


PROČITAJTE JOŠ:
Federika za sto ugurala "Kosovo"!

Naši izvori kažu da diplomatski predstavnici pomenutih država intenzivno pritiskaju zvaničnike zemalja u kojima su na službi kako ne bi preinačili odluke o priznavanju Kosova. Na meti njihovog lobiranja posebno su države Latinske Amerike, Azije, Afrike i karipskog regiona.

Beograd je oštro odgovorio na poslednje pokušaje Zapada da nas "uceni" da odustanemo od lobiranja za povlačenje kosovske nezavisnosti, a što je, po njima, preduslov da se nastavi dijalog sa Prištinom. Do sada je odluku o priznavanju povuklo 14 zemalja, a, kako je u petak obelodanio šef diplomatije Ivica Dačić, to će uskoro učiniti još jedna država:

- Ime ću saopštiti sledeće nedelje, kako ne bi ispalo da se inatimo ili da to radimo zbog Kvinte. Mi imamo kontinuiranu aktivnost sa zemljama koje su priznale Kosovo ili nemaju jasan stav oko njegove nezavisnosti. Krenuli smo od spiska koje su vlasti u Prištini dale, od 116 zemalja koje, po njima, priznaju Kosovo. Demontirali smo taj spisak i tih zemalja je ispod 100.

PROČITAJTE JOŠ: Dačić: Naredne nedelje objaviću ko je još povukao priznanje

Dačić navodi da je 15. država koja će povući priznavanje nezavisnosti već poslala notu Prištini o tome:

- Oni stalno govore da lažemo, kako je to naša propaganda, a sada odjednom to postaje zahtev. To ih boli, zato što su mislili da je proces završen, a nije. Povlačenje priznavanja je rezultat toga što smo uspeli da vratimo pitanje KiM za pregovarački sto. Od 2012. je više od 20 zemalja priznalo Kosovo. Pa, kako to nije smetalo dijalogu? Kako to ne smeta kada Madagaskar prizna Kosovo, a smeta kada povuče priznavanje?


Osim Madagaskara, odluku o povlačenju priznavanja ili njegovoj suspenziji, do sada su doneli i Republika Palau, Solomonska Ostrva, Lesoto, Surinam, Granada, Unija Komora, Burundi, Komonvelt Dominika, Sao Tome i Principe, Liberija, Gvineja Bisao, Papua Nova Gvineja i Centralnoafrička Republika.


U ZEMLjAMA KOJE NE PRIZNAJU KOSOVO ŽIVI 5,4 MILIJARDE LjUDI

UZ BEOGRAD DVE TREĆINE SVETSKE POPULACIJE

U ZEMLjAMA koje ne priznaju Kosovo živi oko 5,4 milijarde ljudi, dok u onima koje ga smatraju za državu ima oko 2,3 milijarde stanovnika. Polazeći od ovih brojki, moglo bi se reći da uz Beograd, po ovom pitanju, stoji više od dve trećine svetske populacije.

Ako se u obzir uzme, recimo, 20 najmnogoljudnijih zemalja na svetu, dolazi se do brojke od 4,2 milijarde stanovnika iz zemalja koje ne priznaju Kosovo, naspram 1,2 milijarde iz "suprotnog tabora", što je skoro četiri puta više.

Među dvadeset država sa najvećim brojem stanovika, njih 12 poštuje stav Beograda, i to su: Kina, Indija, Indonezija, Brazil, Nigerija, Rusija, Meksiko, Etiopija, Filipini, Vijetnam, Kongo i Iran. Kako u Ujedinjenim nacijama i drugim važnim međunarodnim organizacijama važi pravilo: jedna zemlja, jedan glas, bez obzira na to koliko one imale stanovnika, za Srbiju su važni glasovi, kako država u kojima živi više od milijardu ljudi, tako i glas onih koje imaju manje od 100.000 stanovnika.

Da bi se izjednačio broj članica UN koje srpsku pokrajinu smatraju delom Republike Srbije i onih koje je vide kao samostalnu državu, inače, nedostaju odluke još samo tri države koje bi povukle priznavanje Kosova. (D. R. Đ.)


IDEMO NA SASTANAK U FINSKU

SRBIJA će, najverovatnije, učestvovati na sastanku ministara spoljnih poslova EU i zemalja kandidata za članstvo u Helsinkiju, krajem avgusta, iako je odlazeća šefica diplomatije EU Federika Mogerini na taj skup pozvala predstavnike Prištine.

To je u petak, reagujući na saznanja "Novosti", poručio ministar Dačić, koji je rekao da će se o ovome konsultovati sa predsednikom Aleksandrom Vučićem, ali je naglasio da će na sastanku biti poštovan "gimnih format", koji podrazumeva da neće biti državnih obeležja:

- Moramo dobro da promislimo koliko bi se nama isplatilo da ne idemo jer bi ispalo da nas optužuju da ne želimo nastavak dijaloga.


BRNABIĆ: NEĆEMO DOZVOLITI DA ALBANCI DOBIJU SVE, A MI NIŠTA

PRIZNAVANjE Kosova u sadašnjim granicama je crvena linija preko koje Srbija neće preći - jasno je u petak poručila premijerka Ana Brnabić. Ona je za Tanjug rekla da u ovom trenutku ne vidi na pomolu bilo kakvo rešenje kosovskog problema i dodala da Srbija neće dozvoliti da Priština sve dobije, a Beograd sve izgubi.

- Kosovo nije tu da se kupuje ili prodaje - rekla je Brnabićeva, komentarišući predloge koji se mogu čuti u poslednje vreme o tome da bi Srbiji za priznavanje trebalo ponuditi više od članstva u EU.Premijerka je navela da je Beograd tolerisao mnoge provokacije Prištine zbog mira i stabilnosti, ali da su takse na robu iz centralne Srbije stvorile atmosferu u kojoj više nije moguć nikakav dijalog.

Brnabićeva upozorava i da zamrznuti konflikt, zamrznuta nestabilnost, nikome ne odgovara, ponajmanje Srbima na KiM, kao i da nije dobar za ekonomski napredak države. Ona je dodala i da je Beograd prethodnih godina postigao neverovatan i neočekivan uspeh jer su zemlje za koje je kosovsko pitanje bilo zatvoreno, među kojima su i najveći zagovornici nezavisnosti tzv. Kosova, pristale da se vrate za sto i vide šta bi moglo da bude obostrano prihvatljivo rešenje.

- Predsednik Vučić uspeo je da jednu temu koja je bila završena i zatvorena ponovo stavi na sto i da danas svi žele da čuju šta je za Srbiju prihvatljivo rešenje - navela je Brnabićeva, kritikujući bivše vlasti što od 2008. godine nisu uradile ništa da bi zaštitile Ustav Srbije.

Predsednica Vlade rekla je i da je među najurgentinijim sporovima koje bi Srbija trebalo da reši sa svojim susedima, pre svega pitanje granica sa Hrvatskom i BiH, ali i most Ljubovija-Bratunac.