Ministar trgovine i industrije tzv. Kosova, Endrit Šalja, saopštio je da je to ministarstvo od petka uvelo zabranu "uvoza" krompira i meda iz Severne Makedonije, kao odgovor na mere koje je Skoplje preduzelo prema nekim proizvodima sa tzv. Kosova, prenela je prištinska Koha.


Šalja u saopštenju dostavljenom medijima kaže da je od juna ove godine, kada je Severna Makedonija uvela Prištini tarife na proizvode od ribe, podnosio više žalbi Sekretarijatu CEFTA i makedonskom ministru ekonomije, ali da do danas nije dobio odgovor.


S obzirom na to da dva meseca nije dobio odgovor bio je dužen da donese ovu meru kako bi "zaštitio interese Kosova, kosovskih proizvoda" i najavio preduzimanje drugih radnji u skladu sa zakonom.

PROČITAJTE JOŠ: Gaši o taksama protiv Srbije: Nisu uticale na budžet tzv. Kosova, ovo je politička odluka


"Danas sam odlučio da uvedem recipročne mere za proizvode iz Severne Makedonije koji se uvoze na tzv. Kosovo i da zabranim ulazak određenih proizvoda da bi primorao Republiku Severnu Makedoniju da ima jednak tretman za kosovske proizvode koji se izvoze u tu državu", naveo je Šalja.


Ako se, kako kaže, ovakav tretman kosovske robe nastavi, Priština će preduzeti i druge mere ne samo prema Severnoj Makedoniji, već i prema drugim državama.


"Od sada nijedan kosovski proizvod koji se izvozi u inostranstvo neće imati nejednak tretman “, rekao je Šalja.