TURISTI koji krstare primorjem, pa naiđu u Liku, vrlo često posećuju selo Smiljan i rodnu kuću Nikole Tesle. Masovnu grobnicu u Gospiću iz vremena NDH, međutim, obiđu samo retki, iako i ona ima veze sa Teslom. U njoj počiva čak 11 Tesla, surovo ubijenih rođaka velikog naučnika.

Geniju iz Smiljana ustaše su pobile rodbinu, crkvu u kojoj je služio njegov otac prota Milutin digli u vazduh, da bi njihovi naslednici uklonili čak i ploču koja je svedočila o ovom zločinu. Uprkos tome, Nikola Tesla je posthumno postao ništa manje nego - Hrvat. U potrazi za što boljom referencom za Svetsku izložbu 2020. u Dubaiju, Hrvatska je Teslu proglasila za "hrvatskog znanstvenika i izumitelja" i dala mu centralno mesto u nacionalnom paviljonu.

Na svaki argument Beograda da je na delu krađa Teslinog nacionalnog identiteta Hrvati odgovaraju - "manite se mitova". Gorko istorijsko iskustvo ukazuje da se nije otisnuo u svet, ista država koja ga danas svojata verovatno bi ga 1941. godine gurnula u jamu zajedno sa više od 500 Srba iz gospićkog kraja. Ni devedesetih godina domoljubi nisu zaobišli Gospić i Smiljan, pa su pored starih nikli novi grobovi ubijenih Srba.


PROČITAJTE JOŠ: Kada se rodio Tesla, Hrvatske nije ni bilo

Poput svojih sunarodnika, ni Tesla, koji se mnogo ranije upisao u besmrtne i svojim izumima promenio svet, nije bio poželjna ličnost u tek formiranoj državi. Sa glavnog gradskog trga u Gospiću tabla sa Teslinim imenom je sklonjena, a trg poneo ime Ante Starčevića, sklonjen je i Teslin spomenik, poharane rodna kuća i crkva sa koje su čak i zvona odneli.

Danas, kada im manjka znamenitosti i velikana kojima bi se predstavili svetu, Tesla je hrvatska dika. Najbolje čime Hrvatska, koja nikada nije prestala da ugrožava Srbe i njihova prava, može da se predstavi jeste - jedan Srbin.