Za pokušaj upada u državne institucije, kao što se desilo sinoć u Beogradu ispred zgrade Predsedništva Srbije, u Velikoj Britaniji ili SAD počinioci bi mogli da završe i više godina u zatvoru.


Kako navodi B92, pokušaji upada u Bakingemsku palatu tokom godina stavljali su obezbedenje kraljevske porodice na teške ispite.


Upad, pa i sam pokušaj preskakanja "bezbednosne barijere" tretira se kao pokušaj ugrožavanja bezbednosti lica i institucije, a neretko se dovodi i u vezu sa terorizmom.


U tekstu se napominje da je srećom vecina takvih incidenata ostala samo u domenu pokušaja, a prema onima koji bi bili uhvaćeni u ovako smelom kriminalnom "poduhvatu", jako obezbedenje kraljevske porodice delovalo bi brzo i žustro.


Odgovornost za bezbednost kraljevskih odaja pada na "Metropolitan Police", koja sastavlja i sveprisutni Kraljevski zaštitni odred ciji su pripadnici iskusni oficiri koje trenira SAS.


PROČITAJTE I: ORGANIZATOR PROTESTA OPOZICIJE ODBIO DA ODGOVARA NA PITANjA: Jurišao na Predsedništvo, pobegao od novinarke (Video)


Čak i gardisti ispred Palate smeju da odgurnu ljude ako preteraju, a ukoliko je neko agresivan ili preti imaju dozvolu da usmere oružje ka njima kao upozorenje. Puške nisu napunjene, ali su bajoneti dovoljno oštri, navodi B92.


Kada je, na pirmer, jedan Francuz u alkoholisanom stanju pokušao u šali da prođe pored gardiste i popne se preko ograde uhapšen je i optužen za nezakonit upad na kraljičin posed.


Uhapšeni u pokušaju "prelaska crvene linije" bivaju odvođeni u pritvor i ispitivanje nakon čega se objavljuje kakva optužnica će biti podignuta protiv počinioca, koja neretko ima više tačaka.


Izrazito jake mere bezbednosti sprovode se i preko okeana.


Deset godina zatvora dobio je muškarac u SAD zbog pokušaja preskakanja ograde kako bi dospeo u zgradu Bele kuće. Prestupnik je pravdao svoj postupak zabrinutošću u vezi sa rastućom negativnom atmosferom, kako je rekao, i željom da stoga stupi u kontakt sa američkim predsednikom, piše B92.