NAREDNIH meseci očigledno će se rasplamsati "rat" SAD i Rusije na ovim prostorima, a u epicentru sudara titana biće Srbija, koja će se naći na udaru pojačanih pritisaka da uđe pod kišobran NATO, oslabi veze sa Moskvom i bude kooperativnija u rešavanju kosovskog pitanja.

Da se dve svetske sile spremaju za "okršaj" na Balkanu ukazuje i to da i iz Vašingtona i iz Moskve stižu poruke da smo najznačajnija zemlja regiona, kao i to što su obe strane za ambasadore u Beograd odredile iskusne diplomate - Entonija Godfrija i Aleksandra Bocan-Harčenka.

Glavni zadatak novoimenovanog ambasadora SAD, kako je Godfri pre dva dana i lično potvrdio u obraćanju Senatu, biće sprovođenje strategije Vašingtona da se na sve načine suprotstavi "malignom uticaju Rusije na Balkanu".

Pročitajte još - Harčenko: Vučić posvećuje ogromnu pažnju jačanju Vojske Srbije

S druge strane, jedna od prvih poruka Bocan-Harčenka bila je da će Moskva nastaviti da osnažuje saradnju sa Beogradom i da će Rusija učiniti sve što može da se ne ponovi agresija NATO na Srbiju.

Godfri je, kao i čitav niz američkih zvaničnika u poslednje vreme, optužio Moskvu da je destabilizujući faktor u regionu. On je rekao da je, posle diplomatske službe u Moskvi, gde je bio zamenik ambasadora, "u potpunosti svestan agresivnog ponašanja Rusije, malignog uticaja i kampanje dezinformacija koju vodi u Evropi".

- Cilj SAD na Zapadnom Balkanu suprotan je ciljevima Rusije, ali saglasan sa ciljem Srbije da se integriše na Zapad, pa ćemo ohrabriti Srbiju da napreduje ka Zapadu, što uključuje i normalizaciju odnosa sa Kosovom - bio je jasan Godfri.

Entoni Godfri

Moskva je u više navrata na slične optužbe iz SAD uzvraćala da je upravo politika Vašingtona u regionu destabilizujuća i da ugrožava međunarodni pravni poredak. Ruski ambasador Bocan-Harčenko poručio je u četvrtak za Tanjug da oni ne žele da stave Srbiju pod svoj bezbednosni kišobran, niti da je "pretvore u teren globalnog sukobljavanja sa Zapadom ili NATO":

- Vojna neutralnost daje mogućnost Srbiji da u saradnji sa svima koji joj odgovaraju obezbedi odbrambenu sposobnost zemlje i vojske. Smatramo da je Srbija snažna samostalna država i takvu liniju sledi i predsednik i Vlada - saradnja da, ali bez ikakvog kišobrana.

Diplomata Zoran Milivojević kaže, za "Novosti", da je očigledno da je u regionu prisutna konfrontacija interesa velikih sila:

- Očigledno je i da Srbija ima važno mesto u tom sučeljavanju. To će se nastaviti i u narednom periodu, jer Zapad nije ovde zaokružio svoje interese. Računa se na to da Srbija ima presudnu ulogu na Balkanu i pritisci će pre svega biti usmereni na nas, kako bi to realizovali.


OVDE VRATITI MEĐUNARODNO PRAVO

RUSIJA će podržati kompromisno i kreativno rešenje o kojem se moraju dogovoriti Beograd i Priština i koje bi Rusija mogla braniti u Savetu bezbednosti UN.

Ovo je izjavio novi ruski amabasdor u Beogradu Aleksandar Bocan-Harčenko, koji je u intervjuu Tanjugu izneo i da će pokušati da se izbori, "rame uz rame sa Srbijom, da se međunarodno pravo vrati u region, jednom i zauvek i to pre svega po pitanju Kosova".

Na pitanje o mogućnosti promene formata i okvira dijaloga sa Prištinom, on je naveo da je stav Rusije principijelan:

- Sve što se tiče inicijativne uloge Beograda, koju mi ohrabrujemo i podržavamo, ako dođe do nekih odluka i ako Srbija zatraži da se Rusija pridruži nekoj grupi država - mi možemo, zašto da ne, ali sa našim stavom koji mora biti uvažen - uz poštovanje Rezolucije 1244. Mi drugačije nećemo, a mislimo da ni Srbija neće. Trenutno smo spremni da damo doprinos u cilju obnavljanja dijaloga.


BEZBEDNjAK "VEZAN" ZA ALBANCE

TEKSAŠKI kongresmen Džon Retklif, koga će američki predsednik Donald Tramp postaviti na mesto direktora Nacionalne obaveštajne službe, prema pisanju albanskih medija, snažno je vezan za albansku zajednicu u SAD i prepoznat je kao zagovornik priznavanja nezavisnosti Kosova.

Posle Trampove odluke, bivši ministar spoljnih poslova tzv. Kosova Petrit Selimi na svom tviter-nalogu je pre tri dana postavio fotografiju na kojoj Retklif drži ukrštene ruke u vidu simbola tzv. velike Albanije. Selimi je napisao i da je video Retklifa kako govori na događaju albanske dijaspore pre nekoliko godina, kao i da je on snažan zagovornik kosovske nezavisnosti i evroatlantske integracije Albanije i Kosova.