BIVŠI predsednik Srbije Tomislav Nikolić već dve godine nije na političkoj sceni, a njegov predlog Zakona o finansiranju političkih stranaka, koji je pisao kao poslanik 2009. još "čeka" u skupštinskoj proceduri.

Ovo je samo jedan od primera, a u parlamentarnim fiokama i dalje se nalazi ukupno 132 akta, iako su pojedinim predlagačima mandati odavno završeni, a neki su i prestali da se bave politikom. Kako nam je objašnjeno u parlamentu, dokumenta su ušla u proceduru, zavedena su i ne mogu biti sklonjena, dok neko ne bude formalno podneo zahtev za njihovo povlačenje.

Pročitajte još - Skupština vredi 978 miliona

Među "večnim" predlozima nalazi se i akt o finansijskoj podršci porodicama sa decom, radu i vanparničnom postupku, zaštitnika građana iz 2013. godine. Na ovoj funkciji je tada bio Saša Janković. On je, u međuvremenu, bio predsednik Pokreta slobodnih građana, a onda je otišao iz političkog života.

Tu su i ideje koje su predlagali poslanici Dss dok je predsednik bio Vojislav Koštunica, a šef poslaničkog kluba Miloš Aligrudić. U proceduri su i zakoni koje su pisali predsednik URS Mlađan Dinkić i njegovi poslanici, a ta partija ne postoji već nekoliko godina.

Zapisano je da je i predlog izmena Zakona o Skupštini Srbije podneo Nebojša Stefanović, tadašnji poslanik, a sada ministar unutrašnjih poslova. Profesor Vladimir Pavićević odlučio je da postane deo političkog života Crne Gore, a u proceduri su ostali njegovi predlozi dok je bio deo Nove stranke Zorana Živkovića.


VLADA POVLAČI SVOJA DOKUMENTA

SITUACIJA sa zakonima koje predlaže Vlada potpuno je drugačija. U slučaju promene premijerskog tima, svi akti koje su ministri poslali Skupštini, a nisu usvojeni, do izbora novih članova Vlade, vraćaju se u Nemanjinu 11. Tek po izboru tima posle glasanja, donosi se odluka da li će neki biti ponovo vraćeni poslanicima ili će se pisati novi propisi.