GLAVNO pitanje kada je reč o bojkotu nije mogu li se naći razlozi za bojkot - naravno da mogu, već da li bojkot može biti uspešan i da li predstavlja svrsihodno sredstvo u borbi protiv aktuelne vlasti. A iz današnje perspektive mi se čini da je odgovor na to pitanje više odričan nego potvrdan. Što se tiče uslova za izbore, tu se neće ništa bitno promeniti i oni će naredne godine svakako biti loši.

Lider Demokratske stranke Srbije Miloš Jovanović ovako odgovara na pitanje "Novosti" da li veruje da će se u narednim mesecima nešto bitno promeniti po pitanju uslova održavanja izbora, za koje opozicija traži da budu fer, s obzirom na to da smatra da je priča o bojkotu rano pokrenuta.


PROČITAJTE JOŠ:
U SKUPŠTINI SRBIJE UVREDLjIVE REČI: Sukob Šormaza i Paunovićeve

* Šta bi novo na političkoj sceni donela eventualna koalicija DSS i SPAS, Aleksandra Šapića, koja se čini mogućom?

- Možda se čini mogućom, možda i jeste moguća, ali zasada je nema, i to je jedina relevantna činjenica. Ono što ipak sigurno znam jeste da konačno moramo da izađemo iz ove ostrašćene atmosfere, gde više niko ne govori ni o političkim programima, ni o političkoj viziji. Politička scena nam je postala pravi rijaliti, gde samo pljušte uvrede i gde je glavno pitanje ko će s kim. Ta užasna klima, uz još neke stvari, poput izbornog sistema, mora da se menja, i to nezavisno od eventualne koalicije stranaka koje predvodimo Aleksandar Šapić i ja, i koja se, kako vi kažete, čini mogućom.

PROČITAJTE JOŠ: Skot: Potrebni veliki napori da se nastavi dijalog

* Da ste u ovom trenutku vi pregovarač sa Prištinom, kakvo biste rešenje predložili?

- Za početak bi im dve stvari bile jasno stavljene do znanja: prvo, da su okviri Ustava RS i Rezolucije 1244 SB UN za nas Sveto pismo i da iz njih nećemo izlaziti, i drugo, da ćemo garantovati bezbednost srpskog naroda na svaki mogući način i u svakoj mogućoj situaciji. Odatle može da se pregovara o svemu. Ali ne treba da se plašimo ni statusa kvo, niti protoka vremena. Borba za KiM će nesumnjivo biti dugotrajna.


* Koga od velikih sila vidite kao primarnu silu u narednom periodu prilikom traženja rešenja za pitanje KiM? Može li fleksibilnost Francuske, koja se naslućuje, da otopi krute nemačke stavove po pitanju mogućih rešenja?

- Sumnjam, ali to uostalom nije ni važno, jer rešenje koje imate na umu - a to je čuvena ideja razgraničenja - niti je dobro za Srbiju niti je uistinu realno. Važno je što dolazi, nezavisno od EU koja se nalazi u dubokoj krizi, do uravnoteženja snaga na svetskom nivou kroz jačanje Rusije i naročito Kine, koja se sve manje libi da bude aktivan igrač u međunarodnoj politici. Manevarski prostor Srbije je danas osetno veći nego pre samo 15, pa i 10 godina, a biće još veći u narednih 10 ili 15. Zato ne treba žuriti sa rešenjem za KiM već držati i jačati pozicije koje su i danas naše.U BEOGRADU MOGUĆE PROMENE

* U IZLASKU na izbore vidite šansu da opozicija osvoji neke gradove u zemlji. Gde mislite da bi to bilo izvodljivo?

- U Beogradu svakako ponajviše, ali ima i mnogo opština širom Srbije u kojima bi vlast na narednim izborima mogla da se promeni. Dovoljno je za početak krenuti od analize rezultata prošlih predsedničkih izbora.