AKTUELNA dešavanja na Kosmetu, brutalna hapšenja Srba, ostavka premijera privremenih institucija, takse i dijalog koji je zamro, ali i unutrašnje evropske teme - kao što je odabir novih evropskih komesara, što bi trebalo da se završi do 1. novembra - umnogome usporavaju dalje evropske integracije Srbije.

U junu smo otvorili jedno poglavlje, a kako stvari stoje, ništa bolje nam se ne piše ni u predstojećih nekoliko meseci. Reč je, međutim, o isključivo političkom procesu, dok se tehnički postupak odvija bez problema.

PROČITAJTE JOŠ - Sumrak briselskih procesa?

- Upravo smo poslali akcioni plan za poglavlje 19 koje se odnosi na socijalnu politiku i zapošljavanje. Započeli smo i proces usvajanja dveju pregovaračkih pozicija, za poglavlje 3 u vezi s poslovnim nastanjivanjem i slobodom pružanja usluga, i za poglavlje 27 koje obuhvata životnu sredinu. U različitim fazama su i sve ostale pregovaračke oblasti - ističe, za "Novosti", šefica srpskog pregovaračkog tima Tanja Miščević.

Ona naglašava da pregovarački timovi Srbije i EU rade bez ikakvog zastoja:

- Ozbiljno razmišljamo već i o narednom izveštaju za vladavinu prava, koji izlazi u novembru. Predali smo revidirane akcione planove za poglavlja 23 i 24 i sada čekamo mišljenje.

Tanja Miščević

Portparol aktuelnog finskog predsedavanja EU Marko Ruonala istakao je, za "Novosti", da su integracije Srbije i celog Zapadnog Balkana jedan od njihovih prioriteta, ali je naglasio i da je važno nastaviti s reformama u domenu vladavine prava, kao i što pre ponovo započeti dijalog s Prištinom.

Srbija treba da otvori još 18 poglavlja i da ih zatvori 33.

PROČITAJTE JOŠ - Predsednik: Nastavak Berlina najverovatnije u septembru


HAN STIŽE U ČETVRTAK

EVROPSKI komesar za pristupne pregovore Johanes Han boraviće u četvrtak i u petak u radnoj poseti Beogradu, gde će sa predsednikom Aleksandrom Vučićem i premijerkom Anom Brnabić razgovarati o reformama u Srbiji i situaciji u regionu.

Han će se najpre sastati sa Vučićem, a kako prenosi Tanjug tema razgovora će biti i dijalog Beograda i Prištine.