Američki stručnjak za balkanska pitanja Danijel Server izjavio je danas albanskom servisu "Glasa Amerike" da promena vlade u Prištini nakon ostavke Haradinaja odlaže pitanje dijaloga sa Srbijom.


RTK2 na srpskom jeziku prenosi da je Server, koji trenutno baravi u Prištini, rekao da je bio iznenađen vešću o ostavci Haradinaja sa kojim se sastao u sredu.


"Potpuno sam siguran da nije znao da će dati ostavku u petak", rekao je on.


Pročitajte još - PREVIRANjA U PRIŠTINI: Evo zašto je Ramuš Haradinaj podneo ostavku; Tači: Žao mi je

Server veruje da je Haradinaj preduzeo pravi korak, ali da je vlada sada u nepovoljnoj situaciji.


"Moraćemo da sačekamo da vidimo da li će to dovesti do prevremenih izbora koje je opozicija svakako tražila i mislim da je prilika za njih sada veća nego juče", rekao je Server.


Navodi se da je on u vezi s implikacijama ovakvog razvoja situacije na dijalog između Beograda i Prištine kazao da će promena vlade dodatno odložiti dijalog.


"U tom pravcu ne verujem da situacija postaje mnogo gora nego što je sada. Ostaje samo da sačekamo ko će biti premijer i ko će dobiti većinu u parlamentu", rekao je Server.


EU: NEMAMO KOMENTAR

Portparolka EU Maja Kocijančić kaže da su u Briselu primili k znanju odluku Ramuša Haradinja da napusti funkciju.

U Briselu su na ostavku premijera privremenih prištinskih institucija Ramuša Haradinaja reagovali tek posle direktnog pitanja Tanjuga o mogućim implikacijama ove ostavke na dalji tok dijaloga Beograda i Prištine kome poreduje EU.

”Primili smo k znaju odluku premijera Ramuša Haradinaja da napusti svoju funkciju i obrazloženje ostavke. U ovom trenutku nemamo dalji komentar”, izjavila je Kocijančić.

Pročitajte još - PREVIRANjA U PRIŠTINI: Evo zašto je Ramuš Haradinaj podneo ostavku; Tači: Žao mi je


EU je kao glavni posrednik u dijalogu Beograda i Prištine do sada naglašavala da se razgovori vode u formatu koji su potvrdile obe strane što podrazumeva predsednike Aleksandra Vučića i Hašima Tačija kao glavne pregovarače dve strane.

EU institucije i zvaničnici nebrojano puta su osudili odluku privremene kosovske vlade na čelu sa Ramušom Haradinajem da uvede takse na robu iz Srbije i BiH što je označeno kao glavna prepreka nastavku dijaloga Beograda i Prištine.

Diplomatski izvori navode da je sama šefica EU diplomatije Federika Mogerini više puta je dolazila u verbalni sukob sa Ramušom Haradinajem zbog čega su i otkazane dve zajedničke konferencije za novinare prilikom poseta Hradinaja Briselu.