POMINjANjEM zemalja Zapadnog Balkana u govoru posle izbora za predsednicu Evropske komisije, Nemica Ursula fon der Lajen nagovestila je da bi integracije našeg regiona u EU konačno mogle da krenu bržim kolosekom. Ona je istakla da se reforme moraju sprovesti, ali da vrata i um moraju biti otvoreni za naše područje.

- Zapadni Balkan je vrlo važan za Evropsku uniju. To je Evropa i zato ću što je moguće više podržavati snažne odnose sa EU - rekla je Fon der Lajenova. - Svesna sam da mora da postoji uravnoteženost između Istoka i Zapada. Zato posebno gledam u centralnu i istočnu Evropu. Možete se osloniti na mene kako će naglasak biti na ovoj temi.

Generalni sekretar Evropskog pokreta Suzana Grubješić kaže, za "Novosti", da je početak mandata nove predsednice EK obećavajući i da je važno što, za razliku od njenog prethodnika Žan-Kloda Junkera, nije rekla da za vreme njenog mandata neće biti prijema.

- Dobro je što je evrofederalista, što se zalaže za sjedinjene evropske države i što dolazi iz nemačke CDU, partije iz koje je i Angela Merkel. U govoru je pomenula Zapadni Balkan, nije rekla direktno proširenje, ali je istakla da je u pitanju deo Evrope.

Pročitajte još - Fon der Lajen: Balkan važan za EU, jaki portfelji za centralnu i istočnu Evropu

Dobar znak je i što snažno podržava otvaranje pregovora sa Severnom Makedonijom i Albanijom - objasnila je Grubješićeva, ali i dodala da ona vodi evropsku vladu i da su članice EU te koje se pitaju.

Ambasador Finske u Srbiji Kimo Lahdervita, čija zemlja predsedava EU, rekao je za "Juropijan vestern Balkans" da se njegova država zalaže za proširenje, ali da to zavisi od kandidata, brzine i efikasnosti reformi. Prema njegovim rečima, Srbija je i kao država kandidat preuzela obavezu da uskladi spoljnu politiku sa EU, što mora da se postepeno odvija:

- Pritom ne mislim da Srbija mora da bira između EU i Rusije.


HVALA NA SVIM JEZICIMA

POSLE izbora za predsednicu EK Ursula fon der Lajen se na društvenoj mreži "Tviter" zahvalila zemljama članicama na podršci. Ona je na jezicima svih članova "kluba 28" napisala: "Hvala".