Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić večeras je prokomentarisao izjavu premijera privremenih prištinskih institucija Ramuša Haradinaj o ulozi Francuske u postizanju sporazuma između Beograda i Prištine, ironično primetivši: Vidim koliko Haradinaj poštuje ulogu Francuske.

Pojasnio je da se to videlo i prilikom nedavnog sastanka u Berlinu, te poručio da je poseta francuskog predsednika Emanuela Makrona Srbiji u svakom slučaju dobra poruka i za Prištinu, s obzirom da on ne ide tamo već dolazi u Beograd.

"Vidim koliko Haradinaj poštuje ulogu Francuske. Oni više ne znaju gde udaraju", rekao je Dačić gostujući na Prvoj TV i ispričao kako se Haradinaj poneo na sastanku u Berlinu, omalovažavajući, kako je naveo, i Merkelovu i Makrona.

"Oni su mu u jednom momentu rekli: ''Ukinite takse, a mi ćemo da obezbedimo da se ukinu vize'' našta je Haradinaj rekao ''A ko će to nama da garantuje?''", rekao je Dačić i dodao da je Haradinaj time pokazao da Makron i Merkelova za Prištinu nisu nikakva garancija.

Dačić je ocenio da se Haradinaj ne bi tako ponašao da "nema neku zaleđinu iza sebe" i dodao da je pitanje ko ustvari želi da stvarno dođe do napretka u dijalogu između Beograda i Prištine.

"Dajte da prvo počnemo da se ponovo vode pregovori, a ne da se ovako Priština ohrabruje da stalno vrši neke jednostrane akte", rekao je Dačić.

Na prijemu u francuskoj ambasadi u Prištini, povodom Dana pada Bastilje, Haradinaj je rekao da je uloga Francuske u postizanju sporazuma između Beograda i Prištine sve veća i pozvao Makrona da se još više angažuje na rešavanju tog pitanja.

"Koristim ovu priliku da zahvalim na tome i pozovem francuskog predsednika da se još vise angažuje na rešavanju ovog pitanja. Ono što je sada potrebno jeste pronalaženje okvira za uzajamno priznanje postojećih granica između Kosova i Srbije, koje je ključno za dalji dijalog", rekao je Haradinaj.