PREDSEDNICI Srbije i Francuske, Aleksandar Vučić i Emanuel Makron trebalo bi da se u ponedeljak, 15. jula, zajedno prošetaju Kalemegdanom, a zatim i da se ispred Spomenika zahvalnosti Francuskoj obrate okupljenim građanima.

To bi, u simboličnom smislu za obnovu istorijskih prijateljskih veza dveju država, po mnogima, mogla biti i centralna tačka dvodnevne posete Makrona, prvog šefa francuske države koji dolazi u Srbiju posle 18 godina. Prema agendi, zasada je predviđeno da se Makron prošeta i Knez Mihailovom, a moguće je da će obići još neke znamenitosti Beograda.

Po sletanju na aerodrom "Nikola Tesla", planirano je otkrivanje ploče kojom će se obeležiti početak procesa modernizacije vazdušne luke, koju je preuzela kompanija "Vansi". Zatim sledi svečani doček ispred Palate "Srbija", tet-a-tet sastanak državnika i sastanak dveju delegacija. Predsednici će obići i Novo groblje, odnosno Spomenik braniocima Beograda.

Prema našim informacijama, tri teme biće u fokusu razgovora dvojice predsednika - ekonomska saradnja, evropske integracije i Kosovo i Metohija.

Susret Vučića i Makrona, a zatim i delegacija dveju zemalja, biće prilika da naša strana pokuša da argumentovanim stavovima ublaži tvrd stav francuskog predsednika prema daljem širenju EU, ali i da ukaže na značaj postizanja kompromisnog rešenja kosovskog pitanja za stabilnost čitavog regiona.

Naši sagovornici kažu da je francuskom predsedniku bitno da i ovom posetom pokaže da je Pariz i dalje značajan igrač na svetskoj političkoj i bezbednosnoj sceni, pa nije isključeno da se Francuska ubuduće intenzivnije uključi u rešavanje kosovskog problema.

Sa Makronom dolaze ne samo njegovi savetnici, već i delegacija privrednika, a u planu je da bude potpisano oko 20 sporazuma iz različitih oblasti. Francuske firme sve su zainteresovanije za saradnju u informatičkim tehnologijama, saobraćaju i rudarstvu, a ima prostora i za investicije u poljoprivredu.


PROČITAJTE I: ZVANIČNO: Makron u Beogradu 15. i 16. jula


VEČERA ZA GOSTA I RAZGOVOR S MLADIMA

PREDSEDNIK Vučić prirediće za gosta iz Pariza prvog dana posete svečanu večeru, kojoj bi pored srpskih zvaničnika, trebalo da prisustvuje i veliki broj istaknutih intelektualaca i umetnika. Veliki broj uglednih ličnosti iz sveta srpske kulture i umetnosti nosioci su specijalnog francuskog priznanja, Ordena viteza Legije časti, kao što su Emir Kusturica, Vladimir Veličković, Ružica Đinđić... Drugog dana posete, Makron i Vučić će razgovarati sa mladima iz Regionalnog omladinskog centra.


KOJA SU OČEKIVANjA U PARIZU: BORBA ZA METRO I ODMRZAVANjE DIJALOGA

GLAVNO očekivanje Pariza u ekonomskom domenu je znatno napredovanje u projektu beogradskog metroa. Kako prenose naši izvori, Francuzi žele da imaju značajno učešće u ovom kapitalnom poslu, iako je Srbija u maju potpisala memorandum o saradnji sa kineskom kompanijom "Pauer Čajna" koja bi trebalo da bude glavni nosilac.

Drugi važan segment je potpisivanje ugovora u domenu vojne saradnje, kao nastavak uspešne nabavke "Erbasovih" helikoptera. Namera Francuza je da sada idu dalje i pozicioniraju se kao jedna od zemalja, uz Rusiju, s kojom bi Srbija mogla da ima razvijenu vojno-

-tehničku saradnju. Uz to, trebalo bi da bude potpisan i veći broj sporazuma koji se odnose na razvoj saradnje u oblasti kulture, obrazovanja i javne administracije. Jedan sporazum će se odnositi i na status francuske škole u Beogradu. Poseta predsednika Francuske Srbiji imaće ekonomski, politički, evropski i simboličan aspekt.

Kada je reč o politici, glavna tema biće nastavak dijaloga između Beograda i Prištine. Ono što nije uspelo u Parizu 1. jula, Makron će pokušati sada, a to je da pokrene dijalog s mrtve tačke. Iako insistiraju na iznijansiranom pristupu, u Parizu smatraju da su glavna kočnica prištinske takse od 100 odsto, kao i da je Beograd pokazao dobru volju da se razgovori nastave. Predsednik Makron bi trebalo da u razgovoru u četiri oka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem sagleda sve mogućnosti ponovnog sedanja za sto Beograda i Prištine. (G. Č.)

Foto M. Labudović

UKRATKO

TOKOM posete Makrona biće angažovano oko 5.000 policajaca, pripadnika BIA, VOA i VBA, uključujući i oko 100 francuskih bezbednjaka, uglavnom pripadnika Legije stranaca.