JOŠ jedan "hladan tuš" francuskog predsednika Emanuela Makrona, žestokog protivnika proširenja, koji je ponovio da neće dići rampu za prijem novih članica, praktično "sahranjuje" 2025. kao godinu našeg ulaska u EU.

Proširenje EU na Zapadni Balkan, po mišljenju mnogih, već je usporeno gotovo do samog zaustavljanja, a dodatna kočnica je i politika koju od dolaska na čelo Francuske zastupa Makron - da se prvo sprovedu reforme Unije, pa da se tek onda razmišlja o primanju novih država.

Neuspeh evropskih lidera da se u ponedeljak dogovore ko će ubuduće voditi ključne institucije EU Makron je iskoristio kao još jedan argument protiv proširenja, upitavši šta će im nove članice kad ni postojećih 28 ne može da se složi.

Ministarka zadužena za evropske integracije Jadranka Joksimović kaže, za "Novosti", da je to već opšte poznat stav francuskog predsednika:

Pročitajte još - Merkel: Čvrsto smo uz evropsku perspektivu Zapadnog Balkana

- To nije ništa novo. Verujem da će njegova poseta Srbiji biti u tom smislu značajna da i on čuje stavove i razmišljanja jedne zemlje koja prednjači kao kandidat za članstvo. Očekujem da će i druge članice EU koje su za održivu i kredibilnu politiku proširenja koja može da se odvija uporedo sa procesom unutrašnjih reformi EU odvažiti da budu glasnije. Verujemo da će EU u narednim godinama rešiti neka od funkcionalnih unutrašnjih pitanja, a da će naš tempo reformi biti praćen napretkom u pristupnom procesu. Da li će članstvo biti dostižno 2025. ili neku godinu kasnije ili ranije, nije ključno pitanje. Ja verujem da je dostižno.

Za generalnog sekretara Evropskog pokreta u Srbiji Suzanu Grubješić, međutim, 2025. kao godina našeg ulaska u EU je sve manje realna:

- Čini se da kad god EU pokaže neke svoje nedostatke, kao što je nemogućnost dogovora oko pet ključnih pozicija u Briselu, Makron za krivce proglasi one koji još nisu ni pristupili Uniji. Doduše, on završava predsednički mandat 2022, a do tada nijedna zemlja kandidat neće biti spremna za pristupanje.

Da bi Srbija ušla u EU za šest godina, morali bismo do 2023. da otvorimo i zatvorimo svih 35 poglavlja (trenutno je otvoreno manje od polovine, 17, a dva su privremeno zatvorena). Nakon toga, ugovor o našem pristupanju mora da ratifikuje svih 28 članica, a u nekim državama za to je potreban i referendum.

Jadranka Joksimović

PARAF NA SPORAZUME

PREDSEDNICA Vlade Ana Brnabić razgovarala je u utorak sa ambasadorom Francuske Frederikom Mondolonijem i poručila da će predstojeća poseta predsednika Makrona biti dodatan podsticaj za intenziviranje i jačanje saradnje dveju zemalja na političkom i ekonomskom planu. Poseta Srbiji će biti i signal francuskim kompanijama da više ulažu u Srbiju, navela je Brnabićeva. Ambasador Mondoloni upoznao je premijerku sa sporazumima koji su u pripremi, a za koje se očekuje da budu potpisani tokom posete Makrona.