NA sednici parlamenta takozvanog Kosova u ponedeljak će se raspravljati o pravima Albanaca u Preševu, Bujanovcu i Medveđi, i to baš u danu za kada je bio predviđen sastanak delegacija u Parizu, koji je otkazan jer Priština ne želi da odstupi ni za milimetar i povuče ekstremne takse na srpsku robu.

U nizu provokacija, prištinske vlasti odlučile su i da usvoje rezoluciju o pomoći stanovništu i angažovanju institucija za pitanje "njihovih prava i poteškoća". Čineći sve da do dijaloga i ne dođe, predstavnici Albanaca dodatno pogoršavaju situaciju polemikom o tri srpske opštine na jugu centralne Srbije.


PROČITAJTE JOŠ:
Vesić: Naći ćemo način da pomognemo stanovištvu na KiM

Istovremeno, srpski narod na KiM klizi u humanitarnu katastrofu. Više stotina prodavnica, ugostiteljskih objekata, stovarišta, gvožđara, pekara, apoteka, frizerskih salona i auto-mehaničarskih radnji u četiri opštine na severu Kosmeta neće u ponedeljak otvoriti vrata, u znak protesta zbog anticivilizacijskih nameta Prištine, uvedenih pre više od sedam meseci na svu robu iz centralne Srbije i BiH.

- Zajednički stav privrednika sa severa Kosmeta je da se sve prodavnice zatvore u znak solidarnosti sa kolegama koji građane snabdevaju prehrambenim proizvodima, koji su najteže pogođeni nametima. Takse onemogućavaju normalno funkcionisanje i zato zahtevamo da se one što pre ukinu. Očekujemo reakciju međunarodne zajednice, a verujemo i u reči predsednika Aleksandra Vučića, koji je naglasio da će pomoći srpskom narodu da prebrodi ovu krizu - rekao je za "Novosti" predsednik Udruženja privrednika sa severa Kosmeta Radoš Petrović.


Predsednik Aleksandar Vučić poručio je da Srbi na KiM neće biti gladni i dodao da ima rešenja. Najava štrajka, istakao je, posledica je pucanja na kombi koji je išao alternativnim putem.

HLEB ZA BOLNICE PETROVIĆ je istakao da će pekare raditi smanjenim intenzitetom. Kako je objasnio, hleb će isporučiti prioritetima - bolnici, studentskom centru i obdaništima. Mitrovčani su u nedelju tražili još po koju namirnicu preteklu na gotovo ispražnjenim rafovima prodavnica. Gužva je bila i na benzinskim pumpama.

- Što da izgubite glavu da biste nekom dopremili robu? Ne može drugačije da se dopremi, jer postoji taksa od 100 odsto. Da damo šećer i ulje, hleb za koji će se platiti dupla cena, a da to ide u kasu Prištine? Snalazićemo se - rekao je Vučić za televiziju O2.

On je dodao da Albanci planiraju da ojačaju svoju vladavinu na severu KiM silom:

- Vide da na severu imaju ozbiljan otpor. Po svaku cenu hoće da ga slome i zato koriste srpske političare. Naslušao sam se gluposti od naših političara koji staju u odbranu Ramuša Haradinaja i govore da humanitarna katastrofa odgovara Srbiji.

Prema rečima Milovana Drecuna, predsednika Odbora za KiM, predstavnici prištinske vlasti ne samo da ne planiraju da povuku takse, već novim jednostranim potezima unose dalju krizu s ciljem da se izazovu sukobi na severu KiM.

POMAŽE I BEOGRAD ZAMENIK gradonačelnika Goran Vesić istakao je da su predstavnici Beograda nedavno potpisali sporazum sa 15 sredina na Kosovu i Metohiji. - Svaka od tih beogradskih opština vodi računa o jednoj sredini na KiM i taj primer treba da slede i druge lokalne samouprave - rekao je Vesić. - Naći će se način da se pomogne našem stanovništvu u novonastalim okolnostima. Primetno je da SAD sada uviđaju da bi trebalo uvažiti srpske interese. Jasno je da bez Srbije nema trajnog rešenja.

- Skupština u Prištini će verovatno usvojiti nešto što će ponovo biti prepreka u odnosima, ali Srbija neće dozvoliti da se stvori humanitarna katastrofa - rekao je Drecun. - Beograd mora da se suprotstavi mirnim rešavanjem problema, snabdevanjem stanovištva na KiM i snažnom diplomatskom aktivnošću, naročito prema SAD. Potrebna je opreznost sa eventualnim uvođenjem kontramera.

Direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić istakao je da je ljudima prekipelo:

- Sedam meseci guše ih taksama i onda se čude što se narod buni. Imate Haradinaja i mnoge druge koji pokušavaju da optuže Srbe. Valjda su Srbi krivi za to što njihovi policajci, ili njihovi ljudi, pucaju na kamione koji dostavljaju robu.

PROČITAJTE JOŠ: Drecun: Novi jednostrani potezi, Priština bi da izazov sukobe

On je osudio međunarodnu zajednicu, koja nije reagovala kada je albanski predstavnik gađao člana naše delegacije flašom na sastanku CEFTA u Valoni i ocenio da je Priština ovom "diplomatijom letećih flaša" celoj Evropi lupila šamar.