PRIŠTINA na sve načine i sve agresivnijim i bahatijim metodama želi da spreči nastavak dijaloga sa Beogradom o normalizaciji odnosa, ali i da atmosferu u pokrajini dovede do usijanja.

Poslednjih nedelja lideri kosovskih Albanaca povukli su niz poteza koji direktno udaraju na sever KiM i ugrožavaju živote i bezbednost naših sunarodnika: uvedene su anticivilizacijske takse, sprovedena akcija ROSU u četiri srpske opštine, potpuno je presečena dostava robe iz centralne Srbije, što je izazvalo humanitarnu krizu na severu.

PROČITAJTE JOŠ - PREDSEDNIK O SITUACIJI NA KOSOVU: Pomoći ćemo našem narodu koliko god možemo, a od međunarodne zajednice ne očekujemo ništa!

Poslednji u nizu je pokušaj da se direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić i ministar prosvete Mladen Šarčević spreče da uđu na KiM, na Vidovdan. Njima su privremene institucije u Prištini najpre dale, pa ukinule dozvolu za posetu južnoj srpskoj pokrajini.

Ipak, Đurić je u petak stigao u Zubin Potok, gde se sastao sa gradonačelnicima četiri opštine sa severa. Celu njegovu posetu KiM pratile su pretnje prištinskih vlasti da mu ponovo "preti hapšenje ukoliko ne bude poštovao prvobitno dogovoreni program".

PROČITAJTE JOŠ - Beograd neće dozvoliti da Srbe oteraju glađu!


- Za nas Srbe nema lakog Vidovdana, nijedan u poslednje tri decenije nije bio. Svaki dan je borba za opstanak. Ali, kao što su činili naši preci, i mi ćemo da sačuvamo naš jezik i nacionalni identitet. A ovde, na Kosmetu, najbolje je mesto da proslavimo Vidovdan. Uprkos svim pritiscima nećemo prestati sa borbom, ni sa podrškom našem narodu, iako to mnoge nervira - rekao je Đurić pred nekoliko stotina okupljenih građana.


PROJEKTI SRBIJA na Kosmetu trenutno reazlizuje 149 projekata, a do kraja godine taj broj iznosiće 350. Kako je saopštio direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić, ulaže se u vodovode, obnovu škola, izgradnju privrednih kapaciteta. Đurić je u petak prisustvovao svečanom obeležavanju godišnjice Prištinskog univerziteta (osnovan 1970), sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici. Naveo je i da će sledeća jubilarna godišnjica biti obeležena početkom izgradnje nove zgrade Univerziteta.

On je Srbe sa KiM pozvao da čuvaju jedni druge, grade jedinstvo i ne dozvole da ih bilo ko podeli.

Zamršenu situaciju oko nastavka dijaloga, dodatno je zakomplikovala i odluka Ustavnog suda u Prištini, koji je pre dva dana ocenio da je tim za pregovore sa Beogradom, na čijem je čelu Špendi Ahmeti, neustavan.

- Jednim delom je cilj da dijalog prestane da postoji u bilo kakvom obliku. A, sa druge strane u pitanju je unutrašnjopolitička borba predstavnika Albanaca na KiM. To je rat koji se vodi između Ramuša Haradinaja, Hašima Tačija i "Samopredeljenja" i borba da se pred javnošću predstave kao najveći borci za albansku stvar - kaže nam politički analitičar Dragomir Anđelković.

On smatra da odgovor Beograda na ovakvu strategiju Prištine treba da ide u smeru poništavanja Briselskog sporazuma ili uspostavljanja kontrole na severu KiM.

U međuvremenu se oglasio i zamenik pomoćnika državnog sekretara SAD Metju Palmer, koji je poručio da bi "Beograd i Priština trebalo da se vrate za pregovarački sto pre izbora u Srbiji, najavljenih za proleće sledeće godine". On je još jednom pozvao Prištinu da ukine takse:

- Nadam se da dve strane mogu postići dogovor o punoj normalizaciji i da će se to desiti što pre, ali ne bih davao neke vremenske okvire za to. Amerika podržava taj proces, mi nismo deo pregovora, ali podržavamo dijalog koji predvodi EU od samog početka.


ODLUKA BUNDESTAGA O MISIJI KFORA: PREPOLOVLjEN BROJ VOJNIKA

NEMAČKI Bundestag je u petak, nakon veoma žive debate, produžio mandat pripadnicima nemačkog Bundesvera u misijama na Kosovu i u Libanu na daljih godinu dana, a uz znatno smanjenje pripadnika u okviru Kfora. Bundestag je odlučio da misija na Kosovu, umesto dosadašnjih 800 ubuduće ima 400 vojnika, a trenutno ih se tamo nalazi samo oko 70. Za produženje mandata glasalo je 493 poslanika, 146 je bilo protiv, a šest se uzdržalo od glasanja.

Šef nemačke diplomatije Hajko Mas je početkom juna Bundestagu prosledio zahtev za produženje mandata Bundesvera na Kosovu, ističući da je Kfor "stabilizujuća snaga".

Ramuš Haradinaj i Hašim Tači

OPASNOST OD TAČIJEVE LISTE TERORISTA

NAJAVE predsednika privremenih institucija u Prištini Hašima Tačija da će kosovske službe i organi bezbednosti sastaviti "listu lokalnih stanovnika, grupa i organizacija uključenih u terorističke akte", bivši oficir KOS i stručnjak za bezbednost Ljuban Karan, za "Novosti", vidi kao još jedan vid psihološkog rata koji vode protiv Srba i Srbije:

- Kada terorista i kriminalac govori i suzbijanju kriminala i terorizma nije teško zaključiti da će to biti usmereno na ugrožavanje interese i bezbednosti Srba i srpskih političara na KiM. Ovakvim metodama Priština svakog, po potrebi, može da proglasi za teroristu.